Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][SQL]Optymalne wyciąganie rekordów z danej kategorii
matix

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Siema,
pytanie do mądrzejszych ode mnie i bardziej doświadczonych. W jaki sposób wyciągacie n rekordów z x kategorii. Przykład?

Cytat
Pobierz 5 kategorii oraz po 5 filmów do każdej z nich.

Zakładając, że schemat bazy jest bardzo prosty

Kod
category:
cat_id
cat_name

video:
video_title
video_cat_id (references cat_id)

Obecnie po głębszych przemyśleniach moje rozwiązania:

1. wyciągamy np. 5 kategorii zapytaniem:
  1. SELECT cat_name FROM cms_categories LIMIT 0, 5

Następnie tworzymy drugie zapytanie, które wyciąga po 4 filmy do danej kategorii, wyglądające mniej więcej tak:
  1. (SELECT video_id,video_title,video_length,video_image,video_views,video_rating,video_cat_id,video_service_id FROM cms_views_video WHERE video_cat_id = 10 AND video_state = 1 LIMIT 0, 4)
  2. UNION
  3. (SELECT video_id,video_title,video_length,video_image,video_views,video_rating,video_cat_id,video_service_id FROM cms_views_video WHERE video_cat_id = 9 AND video_state = 1 LIMIT 0, 4)
  4. UNION
  5. (SELECT video_id,video_title,video_length,video_image,video_views,video_rating,video_cat_id,video_service_id FROM cms_views_video WHERE video_cat_id = 8 AND video_state = 1 LIMIT 0, 4)

2. Jedno duże zapytanie JOIN. To akurat mój nowy pomysł, jednak nie wiem jakby takie zapytanie miało wyglądać. Generalnie wyglądałoby to mniej więcej tak, że te 2 zapytania byłyby ze sobą połączone, prawdopodobnie to drugie byłoby warunkiem WHERE cat_id IN (), jednak to jest znacznie bardziej skomplikowane.

Więc teraz pytanie do Was, w jaki sposób rozwiązujecie takie rzeczy?

--------------------
Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:53