![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zastanawiam się nad tym jak z poziomu funkcji sprawdzić czy dane zdarzenie zostało wywołane a konkretniej:
onMouseUp="funkcja()" onMouseDown="funkcja();" jak nacisnę klawisz myszy funkcja ma się uruchomić jak go puszczę funkcja ma się zakończyć jak coś takiego zrobić ? kombinuje czytam i guzik mi wyszedł ;/ -------------------- Cokolwiek zostanie upuszczone na uklad elektroniczny, spadnie zawsze tam gdzie wyrzadzi najwiecej szkody.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co Ty chcesz osiagnąć? Co ta funkcja ma robić?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najedziesz myszką na element wywołujesz funkcje funkcja np. coś tam liczy i po zjechaniu myszką z tego elementu funkcja przestaje liczyć.
co do liczenia może być to np. czas przez jaki kursor byl na danym elemencie... Ten post edytował marcus753 21.04.2010, 17:33:27 -------------------- Cokolwiek zostanie upuszczone na uklad elektroniczny, spadnie zawsze tam gdzie wyrzadzi najwiecej szkody.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystaj z setInterval i clearInterval.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ehh nie do końca o to mi chodziło podałeś mi funkcje zatrzymującą czas a mi chodziło o możliwość zatrzymania czasu podam go na konkretnym przykładzie:
mam taki skrypcik :
dopisałem sobie jeszcze taki kodzik: i jak klikne na zdjęcie wszystko się ładnie załącza problem w tym co mam zrobić aby jak puszcze klawisz myszy funkcje przestawały się dalej wykonywać ;/ chodziło mi o sam mechanizm takiego wyłączenia funkcji przez zdarzenie efekt ma byc podobny do tego z zumi.pl Pozdrawiam i mam nadzieje że ktoś mi pomoże będę bardzo wdzięczny -------------------- Cokolwiek zostanie upuszczone na uklad elektroniczny, spadnie zawsze tam gdzie wyrzadzi najwiecej szkody.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dla pseudo kodu co podałeś wyżej przy zdarzeniu onmouseup wyczyść listenera na onmousemove (akurat tak jak robisz to np. przypisz pustą funkcję)
a najlepiej to daj przykład online gdyż w pseudokodzie javascript nie ma funkcji obrazek() a niżej na mousedown i up odwołujesz się do tej funkcji... -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Wybacz, zjadło mi jedna linijke...
link ze skryptem nad ktorym pracuje -->http://www.marcus.osa.pl/js2.html jak kilkam to sie przesowa chcialbym ze jak puszcze klawisz to sie zatrzymuje i nie mam pojecia jak to zrobic !? -------------------- Cokolwiek zostanie upuszczone na uklad elektroniczny, spadnie zawsze tam gdzie wyrzadzi najwiecej szkody.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety wczoraj bylem w pracy... ale po zatym pisałem co zrobić (akurat tu element masz wewnątrz innego i działało tylko puki myszką nie wyjechałeś poza obszar - co mogło dać Ci coś do myślenia ;p)...
i zamiast podpinać zdarzenia tak jak podpinasz poczytaj o addEventListener... źródła nawet Ci się nie chciało sformatować o i ja nie formatowałem (na szybko zmieniłem w operze i masz gotowca - na przyszłość pomyśl ![]() a i pytanie czy to jest poprawny html?? ;p [za Ciebie nie będę pisał początku, końca i innych ;p
Ten post edytował zegarek84 23.04.2010, 10:05:43 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:44 |