![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 1 Dołączył: 14.11.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mam pewne zdanie które dziele funkcją explode na pojedyńcze słowa. Przykład:
chcę aby skrypt sprawdził dla każego słowa czy podobne wyrażenie znajduje się już w bazie. Podobne oznacza to, czy przynajmniej jedno słowo z $pattern jest w polu ZDANIE. Jeżeli tak to powinien je wyświetlić. Robie coś takiego:
Niestety mimo, że warunki zachodzą tj. $pattern = "ala ma kota", a w bazie mam zdanie "jan tez ma kota" to coś nie działa poprawnie i skrypt nic nie wyświetla... proszę o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie masz funkcję, która wyciągnie z wyniku rekord (mysql_fetch_***)? Poza tym zastanowiłbym się nad zapytaniem w stylu
Można je wygenerować dynamicznie w pętli. Wydajność zapytania nie będzie zbyt duża, ale lepsze to niż wysyłanie w pętli kilku zapytań. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 1 Dołączył: 8.02.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja powiem tak... Kolega wyżej ma rację jeśli chodzi o zapytanie SQL jak i o funkcję mysql_fetch_assoc/array a dodatkowo dopowiem, że na początku jeszcze sprawdzasz długość ciągu, czy jest dłuższy od 4, a w Twoim zdaniu "Ala ma kota" nie ma żadnego wyrazu który ma więcej znaków niż 4
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:33 |