![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki mały problem. Na stronie poprzez pętlę wyświetla mi wszystkie tytuły ogłoszeń z bazy danych, które są linkami do skryptu wyświetlającego ich treść(przynajmniej w założeniu). I właśnie chodzi o to, jak zrobić, żeby każdy link kierował do odpowiedniego ogłoszenia. Jak połączyć dany tytuł z odpowiednią treścią? Proszę o podpowiedzi - mile widziane nawet ogólne przykłady:) Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
w linku dodajesz id ogłoszenia:
&id=idtwojegoogloszenia a w skrypcie wyswietlającym tresc ogłoszenia pobierasz to Id $id = $_GET['id']; i na podstawie tego $id lecisz do bazy po tresc i wyswietlasz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 7 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm nie jestem pewien czy oto Ci chodziło ale
Załóżmy że tabela ogłoszeń wygląda tak: ID(id) | Tytuł Ogłoszenia(title) | Treść(body) 1 | Sprzedam konia | Sprzedam super konia.... 2 | Sprzedam żone | Mam na sprzedaż kobietę rzadko używaną to kod powinien wyglądać tak:
Ten post edytował Otto 20.04.2010, 10:43:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za rady, wydaje mi się że są w dobrym kierunku. Ale niestety kombinuje i nic nie wychodzi. Może wiec napiszę jak to mam zrobione to coś prędzej się wymyśli:)
Na stronie z ogłoszeniami mam tak:
Potem trochę htmla układającego wszystko w całość i użycie powyższych zmiennych: Wyświetla numery referencyjne ogłoszeń z bazy:
Po czym w kolumnie obok zlinkowane tytuły ogłoszeń:
No i oczywiście link się otwiera gdzie widzę miejsca, gdzie powinny być szczegółowe dane, ale ich tam nie ma:/ Nie będę wklejał co wypociłem w skrypci mającym pobierać treść ogłoszenia bo chyba nie ma co zaśmiecać, skoro to nie działa. W bazie jest kilka kolumn określających ogłoszenie m. in. treść, miasto, branża itp. itd. Tak więc chodzi o to, żebym po otwarciu strony z treścią ogłoszenia zobaczył te dane wspomniane w poprzednim zdaniu. Podajcie proszę jak to wyciągnąć a dalej to sobie poukładam wizualnie tak jak chcę ![]() Pzdr |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat $query = "SELECT ref_nr FROM ogloszenia"; Ale wiesz, ze w jednym zapytaniu mozna pobrac wiecej niz jedną kolumne?$quer = "SELECT tytul FROM ogloszenia"; Cytat Nie będę wklejał co wypociłem w skrypci mającym pobierać treść ogłoszenia bo chyba nie ma co zaśmiecać, skoro to nie działa. No wlasnie nie, masz wkleic.Cytat <a href="szczegoly_oferty_pracy.php?$val"><?php echo $val;?></a> Przyjrzyj sie jak wyglada wygenerowany w ten sposob link, a nastepnie zastanow sie czy oby na pewno jest poprawny....
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
1. Tak wiem, ale dowiedziałem się całkiem niedawno:)
2. Po tylu zmianach już się sam tam pogubiłem ale ogólnie to zrobiłem tak: $nrreff = $_GET['val']; no i zmienną $nrref potem chciałem pokazać przez echo. Czuję, że to jest pewnie źle ale brak mi wiedzy co z tym począć:/ 3. Link linkuje ale pewnie nie przekazuje zmiennej - tak podejrzewam, nie wiem jak zmienić:/ Proszę o wyrozumiałość, bo w php się nie łapię zbytnio. Stronę robię tylko dlatego, że wiem więcej niż koleżanka dla której ta strona będzie:) |
|
|
![]()
|
|
ad3) przeciez napisalem ci ze twoj link ma w koncówce wygladac tak:
&id=idtwojegoogloszenia a twoj jak wyglada? ad1) to czas zaczat z tej wiedzy korzystac -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No dobrze - jakie jest w takim razie praktyczne tego zastosowanie? Jak to się ma do mojego przypadku?
A ten link to ma w końcu tak wyglądać: <a href="szczegoly_oferty_pracy.php?$val=tytul"><?php echo $val;?></a> ![]() |
|
|
![]()
|
|
przeciez nawet otto ci podal jak ma wygladac link:
echo "<a href='ogloszenie.php?id=$id'>$title</a>"; ty masz tylko wstawic swoje wartosci. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:42 |