![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 7 Dołączył: 3.08.2007 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Przychodzę z banalnym problemem jakoś nie wiem jak policzyć pewną rzecz. Wyciągam z bazy danych kilka informacji szczątkowych, za pomocą PHP uzupełniam te dane i w efekcie dostaję na ekran taką oto tabelkę : Tabelka ![]() Teraz chcę wyciągnąć z niej informację ile razy wystąpiło B, ile C i ile D. To podsumowanie, które mam to nie to o co mi chodzi bo to jest czas trwania B, C i D, a nie ilość wystąpień. W wyniku mam dostać B= 3, C = 2, D = 0 nie wiem jak ... każdy wiersz tabelki jest wypisany za pomocą pętli. Kodu nie wklejam, bo żeby go ogarnąć to musiałbym cały skrypt wrzucić (jak będzie trzeba to to zrobię) Ten post edytował slawek3422 19.04.2010, 19:30:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może trochę jaśniej?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 7 Dołączył: 3.08.2007 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak patrzysz na tabelkę to widzisz, że B wystąpiło 3 razy a C 2 razy. Tyle tylko, że ja muszę to uzyskać z obliczeń a nie z własnej obserwacji.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
W pierwszym poście dałem linka do tabelki, B jest na zielono
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ja tez jakis tepy jestem i nie widzę by B wystąpiło 3 razy... oświeć i mnie jakim cudem ty widzisz B 3 razy. Ja go tam widze zdecydowanie wiecej razy
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Ja już widzę o co chodzi ... przez iteracje przepuścić można by każdą literkę i sprawdzać kiedy jest 1 a kiedy brak ... ale to pewnie mało optymalne.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Spawnm jaki to widzisz algorytm tam, ze B występuje 3 razy? No podziel sie to moze i ja pomoge.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
nospor patrz kolorkami , tu chodzi o ilość wystąpień grupowych
B wystąpiło 3 razy , najpierw raz , potem 7 razy pod rząd , potem 4 razy pod rząd czyli iteruje sprawdzając czy jest 1 jeśli tak daje b++ i czeka aż nastąpi null, gdy znowu zaczynają się jedynki daje kolejne b++ ale tylko przy pierwszej jedynce itd. |
|
|
![]()
|
|
aaa, teraz kumam
![]() No to mozna latwo wyliczyc na etapie tworzenia tabeli. Niestety przydałby się kod, by zobaczyc jak ta tabela jest tworzona. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
heh, podejrzewałem, że nie będzie prosto wytłumaczyć o co mi chodzi
![]() Proszę, oto kod:
Ten post edytował slawek3422 20.04.2010, 18:36:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 16:53 |