Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> socket server, reliability/availability
konrad.b
post 19.04.2010, 18:22:18
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Jest zupełnie zielony jeśli chodzi o tworzenie socket'ów w php, a przede wszystkim w używaniu ich na serwerze, więc będę wdzięczny za pomoc.

Samo zaprogramowanie wydaje się banalnie łatwe, jednak to co mnie zastanawia najbardziej, to sposób uruchamiania i utrzymywania takiego 'serwera'. Przeczytałem sporo na ten temat i chciałbym zweryfikować pewne informacje. Jeśli mam własny serwer (lub dedykowany), to mam dostęp do linii poleceń, z której mogę uruchomić skrypt, który tworzy socket i nasłuchuje na połączenia klientów. Są jakieś inne sposoby na uruchomienie takiego skryptu? np. jeśli nie miałbym dostępu do command line.

Kolejna sprawa to możliwe przerwy w działaniu serwera www. Przypuśćmy, że uruchomiłem chat polegający właśnie na php socket. Uruchamiam skrypt w piątek i chat działa pięknie. W weekend wyjeżdżam sobie na Mazury, a okazuje się, że serwer www miał podczas mojej nieobecności chwilową przerwę w działaniu. W związku z tym chat nie działa, a ja nie mam jak uruchomić ponownie skryptu. Czy jest jakaś możliwość, aby po przerwie w działaniu, skrypt php od razu uruchomił się ponownie (automatycznie)?

pozdrawiam,
konrad
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.06.2025 - 23:36