![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Napisałem skrypt newsów i proszę Was o opinie( co można pozmieniać, co lepiej zrobić, co zmienić itd.) : )
Wiem że to nie wiele, ale wole wiedzieć jak można poprawić go ![]() Za wszystkie opinie dziękuje:) Class.php
Index.php
Mysql
Bless! Ten post edytował podgur 19.04.2010, 18:30:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Proszę nadać poprawne bbcode.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Spawnm
Sorka, już dodałem:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
spore ograniczenie ... echo w klasie/modelu się nie daje ...
poczytaj o try{} |
|
|
![]()
|
|
czyli lepiej rozpocząć pętle w index.php i zwracac rekordy z bazy pobrane w klasie?
czy masz inny sposób? ![]() Co do wyjątków, to zaraz go dopiszę ![]() W sumie masz racje:) 35 znaków to trochę mało:D Dobra, pozamieniałem:) dzięki Spawnm Mam do Ciebie pytanko:) masz pomysł do napisania skryptu, w którym mógł bym poćwiczyć używanie klas,metod wyjątków i sporo logiki? ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ccccombo breaker! ![]() Poza tym dobrym zwyczajem jest definiowanie pól w klasach jako protected lub private zaleznie od potrzeb |
|
|
![]()
|
|
Wiem wiem, to zostało z pierwszej wersji skryptu. Już wyrzuciłem dekonstruktora i zamieściłem dane do mysql w cfg (;
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
$query=$this->mysqli->query("SELECT * from `news` WHERE `id`=$_GET[id]");
nie ma to jak ulatawiac hakerowi robote ![]() poczytaj o SQLInjection -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 5 Dołączył: 31.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
warstwę wyglądu oddzielił bym jakimś gotowym systemem szablonów (np. Smarty).
z natury wiem że jeśli jest to tabela myissam, to wiadome że można dorobić fajną wyszukiwarke, a tu z pomocą przyjdzie fulltext tak na mój chłopski rozum to taka pseudo obiektowa procedura... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Klasa do newsów NIE powinna tworzyć połączenia do bazy danych, powinieneś je przekazywać przez parametr do konstruktora, albo jakieś inne ciekawsze rozwiązanie
![]() Poczytaj też trochę o interfejsach.
Pisane na szybko, mam nadzieje ze się przyda ![]() Ten post edytował zend 21.04.2010, 13:20:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 1 Dołączył: 8.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i może cacheowanie widoków - strona z komentarzami bedzie wyświetlana x razy, ale tylko jeden user na kilkuset zostawi komentarz...
-------------------- www.check-it.pl - najlepszy katalog stron
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:05 |