![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam jedno pytanko. Mam formularz który po wpisaniu poprawnego loginu i hasła przenosi mnie do panelu administracyjnego gdzie na samym początku mam coś takiego:
Na stronie tej mam już linki do różnych opcji. Na każdej z tych podstron z opcjami mam coś takiego:
Ale problem się pojawia gdy na jednej z takich stron umieszczę link o nazwie "wstecz" który cofnie mnie z podstrony z jakąś tam opcją panelu do strony głównej panelu. Wtedy od razu dostaje komunikat o tym, że nie mam uprawnień bo na nowo pobiera on dane ze zmiennych $_POST. Jak to obejść abym mógł cofać się do głównej strony tego panelu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj czegoś takiego:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pomyłka
Ten post edytował celbarowicz 18.04.2010, 12:20:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
luck dzięki działa
![]() ![]() Pierwszy warunek sprawia, że jeżeli zostały przesłane wartości login i hasło, dodaj te wartości do zmiennych, a następnie przejść do strony głównej panelu? Jak to może działać? ![]() Tym header mi trochę namieszałeś haha:P Mam jeszcze jedno pytanko. Właśnie czytam sobie o funkcji header i znalazłem na tej stronie http://webmade.org/porady/header-wysylanie-naglowka.php artykuł właśnie o nagłówkach gdzie autor wspomina aby dla bezpieczeństwa używać funkcji die() albo exit(). Znam te funkcje ale zanim je zastosuje w moim kodzie mam jedno pytanie. Jeśli kod natrafi na taką funkcję zatrzyma całość zarówno czytanie kodu php jak i html? czy bardziej się to sprawdza w przypadku samego php? Ten post edytował Zagiewa 18.04.2010, 19:44:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po kolei:
Bardzo dobrze rozumiesz - pierwszy warunek sprawdza, czy wysłano login i hasło. Jeśli wysłano to przypisuje go do zmiennych sesji. Header po prostu przekierowuje użytkownika na stroną index.php. Dzięki temu po wciśnięciu "wstecz" w przeglądarce nie ma pytania o ponowne przesłanie informacji. Najlepiej sprawdź organoleptycznie wersję "z" i "bez" przekierowania funkcją header ![]() Druga sprawa to exit lub die po wysłaniu nagłówka typu "Location". Również masz rację - zalecane jest jego stosowanie. Po prostu przekierowując użytkownika na inną stronę za pomocą funkcji "header" jednocześnie rozumiemy, że reszta kodu nie zostanie wykonana. Gdyby jednak coś miało pójść nie tak i przekierowanie nie nastąpiło, skrypt zostanie dzięki tym poleceniom zatrzymany w następnej linijce. Dzięki temu mamy pewność, że nic się nie wysypie. Sorki, jeśli piszę dziś trochę niejasno, ale już trochę zmęczony jestem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wszystko zrozumiałem więc dzięki wielkie
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:32 |