![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanie jak zrobić coś takiego w php:
Skrypt ma generować zapytanie sql na podstawie zgromadzonych danych z komórek. Z komórek skrypt pobiera dane metodą POST. Ja mam tak
no i html <p>entry<br><input type="text" name="typ" value="" size="5"/></p> A jak zrobić coś takiego żeby do komórki nie wpisywało się wartości tylko żeby formularz działał na takiej zasadzie: Vendor: Tak Nie - po naciśnięciu tak przypisuje wartość np 1 Vendor2: Tak Nie - po naciśnięciu tak przypisuje wartość np 1 Albo po naciśnięciu Tak i Tak generuje wartość np: 3 no i po naciśnięciu wyślij wyświetla się kod sql.. Chyba mnie nikt nie rozumie a więc jeszcze raz: Mam formularz i są dane komórki Vendor: Tak Nie - (value 1) Vendor2: Tak Nie - (value 2) No i jeśli Wciśniemy Tak i Tak to dodaje te 2 liczby 1 + 2 = 3 i dopisuje do zapytania 3. Jeśli wciśniemy Tylko tak w Vendor to dopisuje 1. I skrypt ma pobierać dane z formularza i wyświetlać jako zapytanie sql.. Kod: $sql = "<textarea name=sql wrap=off cols=100 rows=1> INSERT INTO `moob` VALUES (" ."'".$_POST["entry"]."', " ."</textarea>"; Ten skrypt działa wyświetla zapytanie sql, ale on działa na takiej zasadzie: Jest formularz wpisujemy liczbę no i pobiera tą liczbę i wyświetla w zapytaniu.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie czaję za bardzo o co chodzi, ale może coś takiego się przyda:
Traktujesz to tak: jeśli pole zaznaczone to "TAK", jeśli nie to "NIE". Po przesłaniu formularza w PHP odczytujesz sobie tablicę $_POST['vendor'] i sprawdzasz które z pól były zaznaczone. Na tej podstawie budujesz zapytanie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 28 Dołączył: 7.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak napisał luck chyba najlepiej na checkboxach, jeśli zależe ci na przyciskach to zrób sobie inpyta typu hidden i przycicakmi za pomocą js przypisuj im wartości
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, mam formularz:
Skrypt php ma pobierać dane z value, JEŻELI NACISNĘ w Vendor Tak to przypisuje 1 Jeżeli W Vendor 2 Tak to przypisuje 2 a jeżeli tu i tu Tak to dodaje te 2 wartości... Później wyślij i wyświetla się zapytanie.. Oczywiście powyższy przykład to tylko jedna komórka całego zapytania... Pewnie nadal mnie nikt nie rozumie o.O. Ten post edytował assasin 18.04.2010, 13:19:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 28 Dołączył: 7.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dla każdej z grup radiobuttonów musisz dać inną nazwę, np
jeśli wszędzia masz taką samą to będziesz mógł z tych czterech zaznaczyć tylko jeden |
|
|
![]()
|
|
Ehm, ale formularz jest dobry ja chce wiedzieć jak skrypt php pod to ma wyglądać...
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie jest dobrze, musisz zrobić tak jak napisał tomm
a po stronie php dodać do siebie te wartości.
-------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
kresh Darti piotrekkr Bez nich wiele bym nie zrobił. Dzięki im za to! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
no to wyświetl je za pomocą pętli i w nazwie dla każdej grupy daj nazwę + nr iteracji pętli aby każda grupa miała unikatową nazwę
|
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
załóżmy że masz 8 grup wyboru, tak jak przedstawiłeś powyżej (czyli 16 radiobuttonów), krecisz pętlą 8 razy, przy każdej itaracji towrzysz 2 radiobuttony z nazwą np: echo '<input type="radiobutton" name="vendor'.nr_itarecji.' " value="0" /> <input type="radiobutton" name="vendor'.nr_itarecji.' " value="1" />';
lub jeśli te nazwy są stale czyli gossip, vendor itd to możesz stworzyś tablicę $names = array('gossip', 'vendor'... i w każdej iteracji jako wartość atrybutu name wpisywać $names[nr_iteracji] pozostaje jeszcze rozwiązać przypisywanie wartości dla value, nie pokazałeś czy zwiększa się ona o jeden dla każdej nastepnej grupy pól (jak mozna wnioskować z pokazanego fraagmentu) |
|
|
![]()
|
|
Hmm a jak to zrobić w php:
:smutny:Mam rozwijaną liste: Jeśli zaznacze normal wartość 0 zapisuje się do jakiejś zmiennej? Ten post edytował assasin 26.04.2010, 19:11:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli zaznacze normal wartość 0 zapisuje się do jakiejś zmiennej? Dokładnie. Po wysłaniu formularza wybraną wartość będziesz miał w zmiennej $_POST['rank']. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
if (empty(...))
i teraz pomysl trochę sam. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:48 |