![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Od razu na wstępie chciałem zaznaczyć, że rzeźnikiem w jQuery nie jestem - trochę czytam w momencie kiedy potrzebuje... ale nigdzie nie mogę wyczytać jak poradzić sobie z tym problemem na który obecnie się nadziałem. Co do założeń: mam listę linków i jak klikam na konkretny link to pokazuje mi się konkretna warstwa a jak zjeżdżam kursorem z tej warstwy to ona sie chowa. Doszedłem do momentu, że robię prosty switchclass i dzięki temu chowam i pokazuje warstwę ale w momencie kiedy jest więcej kodu to jak kliknę w jeden odnośnik to pokazują mi się wszystkie warstwy a chciałbym by pokazywała się tylko ta konkretna - o konkretnym ID (dla konkretnie klikniętego linka) - ale nie wiem jak właśnie nadać dla konkretnej warstwy konkretne ID i później operować w jquery po konkretnym ID żeby też nie stworzyć jakiegoś niewiadomo jak długiego kodu. To co mam obecnie to:
Jak sprawić by w momencie kiedy klikam w konkretny link to żeby pokazała mi się tylko ta konkretna warstwa a nie wszystkie ? Dodatkowo jak to zrobić, żeby w momencie kiedy mam kursor na tej warstwie to ona jest widoczna ale jak z niej zjade kursorem to się chowa? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź, niestety nie potrafię sobie poradzić z tym problemem - nie znam jako tako całego jQuery - sięgam do niego tylko w momencie kiedy na prawdę muszę ale tym razem nie udało mi się znaleźć rozwiązania adekwatnego do moich potrzeb. Ten post edytował Fo 16.04.2010, 23:14:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na przykład tak:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@mortus dzięki ale to trochę nie działa tak jak powinno :/
teraz jak klikam np. w link 1 -> to się pokazuje warstwa ale jak klikam zaraz potem w link 2 to się pokazuje również druga warstwa z tym że pierwsza nie ginie. a chodzi mi konkretnie o to: 1) klikam link 1 -> pokazuje się warstwa 1 2) zjeżdżam kursorem z warstwy 1 i ona znika (czyli chyba onmouseout) 3) klikam link nr. 598 i pokazuje mi się warstwa (span class layer) nr. 598 czyli tak na dobra sprawe to brakuje mi tego onmouseout jeszcze. bo to generalnie jest takie menu, które ma w sobie pozycje. jak klikam na którąś z pozycji to się pokazuje warstwa, jak zjeżdżam z tej warstwy kursorem (no żeby coś innego kliknąć) to wtedy ta którą już otworzyłem (kliknąłem) znika i mam możliwość kliknięcia innej. Ten post edytował Fo 17.04.2010, 01:59:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to uzupełnijmy poprzedni kod:
|
|
|
![]()
|
|
dalej nie działa :/ efekt jest taki sam jak poprzednio czyli: a) jak klikam w jakiś link to otwiera się warstwa (dotąd jest OK) ale później jak klikam w drugi link to ta pierwsza warstwa się nie chowa i pokazuje się do tego jeszcze druga - ta którą właśnie kliknąłem. no i ten onmouseout nie działa :/
edit: dobra poprawiłem i działa. źle była część odnośnie mouseout, poprawnie jest tak:
dzięki CI bardzo mortus!! Ten post edytował Fo 17.04.2010, 13:53:52 |
|
|
![]()
|
|
Spróbuj jeszcze tak:
i pokaż aktualny kod. EDIT: Ehh. Pewnie onmoseout wpisałeś? Ten post edytował mortus 17.04.2010, 13:56:28 |
|
|
![]()
|
|
no właśnie zamiast .hideit dałeś .showit w pierwszej linii i przez to było źle.
teraz mam tylko ostry zgryz z z-indexami, bo mi pod ie6 i ie7 jakby linki nie giną w momencie jak sie warstwa pokazuje, która to warstwa nachodzi na te linki ale to już chyba inne forum. aktualny kod jest taki tego przełączania:
a jeszcze jedno może ktoś wie. w tej warstwie mam inne linki i elementy typu ul, li a, h3, h4 i jak najade na któryś z tych elementów to mi ta warstwa znika :/ a ma zniknąć dopiero jak zjade z warstwy a nie najade na jakiś element w niej. kawałek kodu odpowiedzialny za to to:
Ten post edytował Fo 17.04.2010, 19:39:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jeszcze jedno może ktoś wie. w tej warstwie mam inne linki i elementy typu ul, li a, h3, h4 i jak najade na któryś z tych elementów to mi ta warstwa znika :/ a ma zniknąć dopiero jak zjade z warstwy a nie najade na jakiś element w niej. kawałek kodu odpowiedzialny za to to:
skoro masz kilka elementów więc działa poprawnie ![]() rozwiązaniem w jQuery jest .mouseleave() (choć w przykładzie na dole powinni dać 2 zmienne coby osobno te warstwy zliczać ;p)... teraz mam tylko ostry zgryz z z-indexami, bo mi pod ie6 i ie7 jakby linki nie giną w momencie jak sie warstwa pokazuje, która to warstwa nachodzi na te linki ale to już chyba inne forum. to forum jest odpowiednie ![]() ![]() Cytat A teraz wyjaśnienia. Internet Explorer ustawia kolejność elementów z pozycjonowaniem absolutnym względem pola nadrzędnego. Czyli dwa pola blokowe z pozycjonowaniem relatywnym (a w nich pola absolutne) są liczone od 0! Im niżej w kodzie html znajduje się pole tym wyżej będzie w IE choć nie do końca jest jak to co zacytowałem powyżej ;p - bardziej tak jakby rodzic był pozycjonowany tą samą wartością z-index (choć Ty go nie pozycjonujesz z-index) i tak jakby choć się nie ustawia po przecinku to raczej bardziej obrazuje, że w przeglądarce jest jeszcze coś dodawane lub drugi licznik którego się nie ustawia ![]() rozwiązanie?? - nadaj z-index dla pola listy <li> od ostatniego elementu 1 do pierwszego max (przelecisz to skryptem od tyłu)... i a propo uwagi co pisałem -> więc nie potrzebujesz ustawiać z-index na tych linkach i na .showit ![]() albo inne rozwiązanie to zrobić menu od końca ;p - czyli pierwszy element jako ostatni itd. ![]() ![]() Ten post edytował zegarek84 17.04.2010, 22:57:46 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:44 |