Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Własny framework MVC, problem z DAO oraz niezmieniajacą się treścią strony
strefa

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Przez ostatnie kilka dni dość mocno przeglądałem forum 'Pro' pod kątem wszelkich informacji o implementacji MVC, wchodzi na to że podstawową zasadą jeżeli chodzi ogólnie o OOP w PHP jest żeby robić jak komu wygodnie a nie stricte trzymać się wzorców. Dodatkowo przestudiowałem TinyMVC, SimpleMVC i EuropaPHP ( szczątkowo ). Chwilowo mój framework luźno bazuje na MVC, przy czym Moduł rozbity jest na DAO( Data Access Object ) oraz głupiutkie klasy-kontenery. Mam kilka problemów:

1. Chcąc pobrać newsy z bazy, łącznie z loginem twórcy newsa potrzebowałem jednego zapytania z INNER JOINi otrzymywałem co chciałem. Jednak przy DAO jakoś tego nie widze, zdaj mi się że NewsModel powinien przechowywać instancję UserModel. Widzę dwa wyjścia: pozwolić NewsDao na korzystanie z tabeli 'users' ( złamanie zasad Dao ) lub wykonać zapytanie o newsy a później do każdego newsa dociągnąć userów, co generuje 101 zapytań dla 100 newsów!!

2. Czy ten framework jest jeszcze gdzieś dostępny? ( poszukuję w celu analizy kodu )

3. Mam nieco problemu ze stworzeniem statycznej treści na stronie, mam tu na myśli to co się zawsze wyswietla, tj. nagłówek, menu, stopka, w tej chwili tego nie potrzebuję, jednak jest to funkcjonalność jaką docelowo muszę osiągnąć. Znalazłem coś o aplecie czyli krótkim kodzie, który ma za zadanie tylko i wyłącznie wyświetlić jakiś fragment strony, np. menu. Są one kolejkowane w łańcuchu akcji i w ten sposób każdy z nich niejako 'dopisuje' swoją część do tego co jest na końcu wyświetlane. Wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem, jednak może widzicie wady tego systemu?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:58