![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 1 Dołączył: 30.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zrobiłem stronkę na której jest kilka sklepów (oddziałów) i każdy sklep ma swój adres e-mail. Na stronie można dodawać do koszyka produkty z różnych sklepów. Np. można mieć Produkt A ze sklepu A i produkt B ze sklepu B itd. Po złożeniu zamówienia wysyłam mail do osoby która podała e-mail w formularzu do administratora i chciałbym do obu sklepów z których zostały zamówione produkty. Używam funkcji mail(). W bazie danych z zamówieniami mam dwa różne ID_sklepu które są połączone z tabelą gdzie znajdują się dane sklepów. A oto skrypt:
Potrzebuje pobrać z bazy danych dwa adresy e-mail (lub więcej) i dodać do tego skryptu. Adresy mają być sklepowe. Proszę o pomoc, Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O tym, czy da się tak zrobić nie decyduje kod odpowiedzialny za wysyłanie wiadomości e-mail, ale struktura samych zamówień. Jak są one u Ciebie realizowane? Tzn. jakie informacje zawiera dane zamówienie, a dokładniej jak zapisywane są te ID_sklepu?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 1 Dołączył: 30.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sesja zapisywana jest w tabeli tymczasowej z dodawanymi lub odejmowanymi produktami.
Następnie jeśli klient wciśnie "Kup" to sesja zapisywana jest w tabeli z zamówieniami a tabela tymczasowa jest kasowana. Tabela z zamówieniami wygląda następująco:
ord_id_sklep -> pobieram dane z tabeli gdzie są adresy e-mail A może będzie łatwiej jeśli do tabeli z zamówieniami będę zapisywał od razu e-mail sklepu(ów)? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytanie wybierające email powinno zatem wyglądać tak
W kolejnych rekordach zwróconego wyniku będziemy mieć adresy poszczególnych sklepów. Choć wydaje mi się, że zamówienie powinno być jedno, identyfikowane np. po własnym id i powinna istnieć jeszcze jedna tabela realizująca relację wiele do wielu, pomiędzy zamówieniem a produktami (i ewentualnie danymi sklepu, bo to można na kilka sposobów zorganizować). |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem taką kwerendę:
Jeśli poza nawiasami pobiorę zmienną $hb_email to pobieram tylko jeden e-mail (jeśli produkty są kupione w tym samym sklepie to nie ma problemu) ale jeśli są dwa różne adresy to drugi sklep nie będzie poinformowany o zakupie. I teraz trza pomyśleć nad tym aby w zmiennej $to = $email // adres email z formularza od kupującego dodać pozostałe dwa adresy e-mail lub więcej. |
|
|
![]()
|
|
Zastępujemy pętle while pętlą for:
Adresy do funkcji mail() mogą być przekazane właśnie w taki sposób, w jaki zostały zapisane pod zmienną $to. Ten post edytował mortus 16.04.2010, 18:31:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 06:13 |