![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 12 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem z instalacją ZEND TOOL. W zmiennych środowiskowych mam dodane ścieżki do mojego php (D:\!xampp\php\), oraz do biblioteki ZF (D:\!xampp\htdocs\ZF\bin\). Przekopiowałem pliki zf.bat oraz zf.php do folderu D:\!xampp\php na końcu dodałem do php.ini następująca linijkę:
Kod ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ; Paths and Directories; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ; UNIX: "/path1:/path2" ;include_path = ".:/php/includes" ; ; Windows: "\path1;\path2" [b]include_path = ".;D:\!xampp\htdocs\ZF;D:\!xampp\php\pear;"[/b] Pogrubione litery oznaczają co dodałem. Po wpisaniu w linii poleceń php -v pokazuje się wersje php jaka mam zainstalowaną (patrz screen). Jednak gdy próbuje wpisać zf show version otrzymuje taki oto error. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...0c721c8c61.html Być może problem jest trywialny ale proszę o pomoc, używam Windows 7 Ultimate, xampp z wersją php 5.2.9 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zmiennych środowiskowych mam dodane ścieżki do mojego php (D:\!xampp\php\), oraz do biblioteki ZF (D:\!xampp\htdocs\ZF\bin\). Przecież ten katalog nie wskazuje na katalog biblioteki. Biblioteka znajduje się domyślnie w katalogu library, czy u Ciebie jest inaczej niż domyślnie?
Ten post edytował mortus 16.04.2010, 08:59:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Korzystając z Zend_Tool, musisz pozostawić go tam, gdzie był domyślnie umieszczony. Innymi słowy jak rozpakujesz paczkę ściągniętą ze strony Zenda, to nie przenosisz nigdzie plików zf.bat i zf.php. Jeśli zdecydujesz się na ich przeniesienie, to musisz wskazać Zend_Tool gdzie się znajduje katalog library z klasami ZF.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W nowych wersjach xampp-a, Zend Framework jest automatycznie dodawany do PEAR, aczkolwiek nie w wiem, w jakiej wersji jest sam ZF. Aby go uaktualnić do ściągniętej wersji należy skopiować pliki zf.bat i zf.php do katalogu xampp/php (pojawi się monit o zastąpieniu plików), a także skopiować samą bibliotekę (katalog Zend z katalogu library) i opcjonalnie ZendX (z extras/library) do katalogu xamp/php/PEAR. Jeśli chcemy zainstalować którąś ze starszych wersji ZF, to uprzednio musimy usunąć katalogi Zend i ZendX z xampp/php/PEAR.
Wcześniej chodziło mi o include_path. Ty ustawiłeś go na: include_path = ".;D:\!xampp\htdocs\ZF;D:\!xampp\php\pear;", a podejrzewam, że powinno być include_path = ".;D:\!xampp\htdocs\ZF\library;D:\!xampp\php\pear;". |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby sprawdzić wersję zainstalowanego ZF należy wklepać
w bashu
w cmd
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 12 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wersja ZF to 1.10.3, ale dziękuję za pomoc chłopaki. Problem był ze wskazywałem na kataolg bin tymczasem jego zmiana na library pomogła.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:37 |