![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Chciałbym się zapytać Was jaki macie sposób na rozwiązanie tego problemu z wąskim gardłem w debuggerze. Otóż jeżeli chcemy posiadać informację o czasie wykonania się poszczególnych metod w naszej aplikacji, to piszemy sobie np dwie funkcje w debuggerze start() i stop() które mierzą czas wykonania się metody. Teraz w takiej metodzie te dwie funkcje trzeba odpalić, także przykład:
no i teraz mamy wywołaną dwie metody nie potrzebnie gdy np nie mamy włączonego debuggera, także zróbmy to inaczej:
Teraz dwa razy sprawdzamy czy debbuger jest włączony, co mi też się zbytnio nie podoba, to może inaczej:
Teraz podwójnie piszemy kod którą jest już napisany + np wyłapywanie błędów itp... Jest też i czwarta metoda:
I taka opcja w połączeniu z pierwszą opcją wydaje się być najbardziej optymalną, ale, aczkolwiek nie wydaje mi się być najlepszą. Macie na to jakieś rozwiązanie? Pusta klasa debuggera w ogóle mnie nie interesuje, czy tam puste metody, to odpada. -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a nie mozesz po prostu włączyc profilera, odpalic skrypt a nastepnie logi z profilera przejrzec w specjalnym programie? Tam ładnie widać co jest wąskim gardłem.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Cytat a nie mozesz po prostu włączyc profilera, yyy czego? -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
myslalem ze uzywasz XDEBUG
Jesli wiec nie uzywasz to się nim zainteresuj. Bardzo ułatwi ci życie w tych sprawach ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Masz może jakiś dobry artykuł jak to z eclipse (pdt) połączyć w kupę i jak to używać?
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
|
|
![]()
|
|
ale ty miales profilowac a nie debugowa. do profilowania eclipse nie jest potrzebny
![]() Ustawiasz w php.ini wpisz ze chcesz profilowac i odpalasz skrypt. Nastepnie wszystko co sie dzieje, wlacznie z czasem i pamiecia jest logowane. Nastepnie przy pomocy np. kCacheGrind mozesz przeanalizowac te logi, znaleźć wąskie gardło, wizuwalnie przejrzec rezultaty A jesli chcesz debugowac w eclipse to ja korzystalem z samego opisu co w necie znalazlem przy okazji xdebug i eclipse -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://devzone.zend.com/article/2803-Introducing-xdebug - tutaj masz bardzo fajnie opisane to co będzie Ci potrzebne
Ten post edytował zzeus 15.04.2010, 09:14:19 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:22 |