![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam plik (zdaje się w UTF-16 - tak pokazuje PSPad), jest to plik CSV z excela, który otrzymałem od klienta. Chciałbym, jako, że wszędzie używam UTF8 przekonwertować to co w nim jest (przed wrzuceniem do MySQL) właśnie na UTF8.
Próbuję już iconv, mb_convert_encodin funkcji UNICODE_to_UTF8 gdzieś znalezionych po sieci i nic. Jedyne co to jak przekonwertuję plik Gżegżółką to jest ok, ale to nie wchodzi w grę - musi to robić PHP. Bardzo proszę przed wydaniem opinii i skazanie mnie od ignorantów, przetestowanie swojego pomysłu na pliku: plikUTF16.CSV W pliku jest tylko "ę_ó_ą_ś_ł_ż_ź_ć_ń__Ę_Ó_Ą_Ś_Ł_Ż_Ź_Ć_Ń" Dziękuję bardzo ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pięknie dziękuję. Nie wiem dlaczego file_put_contents działa a z echo + iconv nie :/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Ponieważ w przeglądarka ustawia własną stronę kodową, dlatego niekoniecznie musiałeś widzieć poprawne znaki.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ależ też to zmieniałem i próbowałem w różnych przeglądarkach, do tego dawałem metatagi wskazujące na kodowanie oraz header(kodowanie).... :/
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:38 |