![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2007 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Na Windows mam uruchomionego apache 2.2.11 oraz postSql 8.3. Problem polega na że przy próbuje połączenia z bazą mam w logu apache info "call to undefined function pg_connect". W necie wyczytałem że w pliku php.ini trzeba odkomentować linie extension=php_pgsql.dll aby był ładowany moduł obsługujący połączenia z bazą. Moje modyfikacje w pliku php.ini nic nie zmieniają dalej nie mogę się połączyc z bazą. Z informacji z phpinfo() wiem że w extension_dir mam poprawną scieżkę do php_pgsql.dll. W loaded modules nie widzę zadnej infomacji o php_pgsql czy powinno cos tam byc?? Próbowałem za pomocą print_r(extension_loaded()); lub print_r(extension_loaded('pgsql')); czy mam załadowany php_pgsql.dll ale nie mam żadych infoamcji. Czy możecie podpowiedzić co robie zle?? Jak sprawdzić czy php_pgsql.dll jest załadowany. Pozdrawiam Alpork |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 141 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku apache\conf\httpd.conf powinieneś mieć
Kod Loadfile "c:/wamp/bin/php/php5ts.dll" żeby postgresql działał dodaj po tym (ścieżki dostosuj)LoadModule php5_module "c:/wamp/bin/php/php5apache2_2.dll" Kod Loadfile "c:/wamp/bin/php/libpq.dll" Możliwe że o czymś jeszcze zapomniałem... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2007 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Dodałem do httpd.conf to co zasugerowałeś oczywiście z scieżką do pliku libpq.dll ale wtedy apache mi nie wstaje -(IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Pozd Alpork |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Błąd?
|
|
|
![]()
|
|
Witam,
Już wszystko działa. W systemie mam dwa pliki libpq.dll jeden był w katalogu "\lib\" a "\bin\". Z mojego doswiadczenia trzeba wybrać ten w "\bin\". Dzięki za pomoc. Pozd Alpork. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 20.09.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki sam problem więc nie zakładam nowego tematu.
Mianowicie, zrobiłem wszystko tak samo jak mówiliście, oczywiście zmieniłem ścieżki na swoje. Problem polega na tym że jak chcę włączyć apache w xampp to nie wyskakuje żaden problem ale nie chce się w ogóle włączyć. Najwidoczniej problem tkwi w pliki libpq.dll ponieważ jak dam # przed LoadFile to działa ale pojawia się błąd że LIBPQ.DLL nie został znaleziony... Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:08 |