![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 2 Dołączył: 14.08.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.. Od kilku dni robię sobie BBCode na stronce. wszystkie Tagi działają poprawnie i oprawianie tekstu z polu textarea niby też, bo po kliknięciu na button w BBCode oznacza mi cały tekst jaki sie znajduje w textarea, a nie to co zaznaczyłem myszką.
![]() np: Przyjmujemy ze niebieski kolor to zaznaczony tekst ![]() białe koty nie lubią czarnych psów ![]() Kod po kliknięciu na button B --> pogrubienie, zaznacza cały tekst w [b]białe koty nie lubią czarnych psów :D[/b] a powinno oznaczyć tylko "nie lubią czarnych" o to mój kod: Kod <!-- POCZĄTEK PROBLEMU -->
<form name="myform" action="<?php $_SERVER['PHP_SELF']; ?>" method="POST"> <table class="form" name="form" border="0px" cellpadding="3px" cellspacing="0px"> <tbody> <h3>Dodawanie newsa.</h3> <?php $dzien = date("j:m:Y"); $godzina = date("H:i:s"); $data = "Dnia $dzien, $godzina"; ?> <div id="targetDiv"> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="functions/newsy.css" media="screen"/> </div> <tr> <td colspan="2"><div id="alert"><?php echo $info_txt; ?></div></td> </tr> <tr> <td>Tytuł:</td> <td><input id="tytul" value="<?php echo $tytul; ?>" name="tytul" type="text" size="34" value="" /></td> </tr> <tr> <td>Data:</td> <td><input id="data" name="data" type="text" size="34" value="<?echo $data; ?>" /></td> </tr> <tr> <td>Autor:</td> <td><input id="autor" name="autor" id="autor" type="text" id="autor"size="34" value="" /></td> </tr> <tr> <td></td> <td> <input name="B" type="button" value="B" title="Pogrubiony tekst: [b]tekst[/b] " style="font-weight: bold;" onclick="java script:document.myform.tresc.value='[b]'+document.myform.tresc.value+'[/b]'" /> <input type="button" value="I" name="I" title="Tekst pochyły: [i]tekst[/i] " style="font-style: italic;" onclick="java script:document.myform.tresc.value='[i]'+document.myform.tresc.value+'[/i]''"/> <input type="button" value="U" name="U" title="Podkreślony tekst: [u]tekst[/u] " style="text-decoration: underline;" onclick="java script:document.myform.tresc.value='[u]'+document.myform.tresc.value+'[/u]''"/> <input type="button" value="IMG" name="obrazek" title="Wstawianie Obrazka: [img]url obrazka[/img] " /> <input type="button" value="URL" name="obrazek" title="Wstawianie Linku: [url]url obrazka[/url] " /> <select> <option />Wybierz Kolor <option />---------------- <option name="kolor" value="#FFFFFF" style="background-color: #FFFFFF;"/>#FFFFFF <option name="kolor" value="#E4E638" style="background-color: #E4E638;"/>#E4E638 <option name="kolor" value="#E69238" style="background-color: #E69238;"/>#E69238 <option name="kolor" value="#D2B7E9" style="background-color: #D2B7E9;"/>#D2B7E9 <option name="kolor" value="#38E648" style="background-color: #38E648;"/>#38E648 <option name="kolor" value="#3A9A30" style="background-color: #3A9A30;"/>#3A9A30 <option name="kolor" value="#FF0000" style="background-color: #FF0000;"/>#FF0000 <option name="kolor" value="#E63838" style="background-color: #E63838;"/>#E63838 <option name="kolor" value="#38E4E6" style="background-color: #38E4E6;"/>#38E4E6 <option name="kolor" value="#5B88DB" style="background-color: #5B88DB;"/>#5B88DB <option name="kolor" value="#385DE6" style="background-color: #385DE6;"/>#385DE6 <option name="kolor" value="#E638D4" style="background-color: #E638D4;"/>#E638D4 <option name="kolor" value="#7A1568" style="background-color: #7A1568;"/>#7A1568 <option name="kolor" value="#000000" style="background-color: #000000;"/>#000000 </select> </td> </tr> <tr> <td>Krótka Tresc:</td> <td><textarea id="tresc" name="tresc" id="content" cols="60" rows="7"><?php echo $tresc; ?></textarea></td> </tr> <!-- KONIEC PROBLEMU --> -------------------- ”Jestem nędzarzem, mam tylko marzenia.
Rozsyłam je u twych stóp, Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po mych marzeniach„ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykorzystaj w kodzie JavaScript selectionStart, selectionEnd i replace.
Radziłbym zrobić odpowiednie funkcje i właśnie je wywoływać poprzez onclick. PS. Używaj na forum właściwego BBCode. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 2 Dołączył: 14.08.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie dałbyś rady jakiegoś przykładu mi napisać..? na Js to ja zieloniutki jestem
![]() -------------------- ”Jestem nędzarzem, mam tylko marzenia.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, najprościej to wejdź na jakieś forum i zobacz jak oni mają to zrobione
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh, podałem Ci linki, pod którymi znajdziesz przykłady użycia obu funkcji. Trzeba je tylko w odpowiedni sposób połączyć. Najlepiej w ciele jednej funkcji, która będzie wywoływana przez onclick. Ewentualnie zrób tak, jak radzi Pawel_W.
|
|
|
![]()
|
|
no wlasnie mam forum ale tamte funkcje są dla mnie zbyt skomplikowane
![]() -------------------- ”Jestem nędzarzem, mam tylko marzenia.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wzięte "na żywca" z pierwszego lepszego forum powiedz mi, co jest w tym niezrozumiałego? podstawiasz formularz a skrypt zwraca ci zaznaczenie z pola o nazwie "message" w tym formularzu... |
|
|
![]()
|
|
Dobra po siedziałem troszke w google i znalazłem cos takiego:
Teraz powie mi ktoś jak moge to połączyć z takim formularzem.? Kod <form name="myform" id="fieldId" action="<?php $_SERVER['PHP_SELF']; ?>" method="POST"> <table class="form" name="form" border="0px" cellpadding="3px" cellspacing="0px"> <tbody> <h3>Dodawanie newsa.</h3> <div id="targetDiv"> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="functions/newsy.css" media="screen"/> <tr> <td></td> <td> <input type="button" id="fieldId" onclick="bbcode_ins('comment', 'b')" value="B" style="width:15px;font-weight:bold;" /> <input type="button" id="fieldId" onclick="bbcode_ins('comment', 'u')" value="U" style="width:15px;" /> <input type="button" id="fieldId" onclick="bbcode_ins('comment', 'i')" value="I" style="width:15px;font-style:italic;" /> <input type="button" id="fieldId" onclick="bbcode_ins('comment', 'img')" value="img" style="width:25px;" /> <input type="button" id="fieldId" onclick="bbcode_ins('comment', 'url')" value="url" style="width:25px;" /> <input type="button" id="fieldId" onclick="bbcode_ins('comment', 'php')" value="php" style="width:25px;" /> <input type="button" id="fieldId" onclick="bbcode_ins('comment', 'code')" value="code" style="width:30px;" /> </td> </tr> <tr> <td>Krótka Tresc:</td> <td><textarea id="tresc" name="tresc" id="content" cols="60" rows="7"><?php echo $tresc; ?></textarea></td> </tr> </body> </table> </form> Z góry dzięki za pomoc Ten post edytował korey 14.04.2010, 18:26:59 -------------------- ”Jestem nędzarzem, mam tylko marzenia.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:30 |