![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 9 Dołączył: 9.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chciałbym zrobić generator meczów, ale do drużyny muszę przypisać 11 zawodników, jak zrobić to w postaci:
5, 6, 18, 10, 2, 7, 9... i później jeszcze to odczytać? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tworzysz dodatkową tabelę gdzie przypiszesz id zawodnika do id meczu
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 9 Dołączył: 9.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
;/
Chodzi mi o coś takiego. Kod Tabela: zawodnicy ID Nazwa Tabela: Drużyny ID Nazwa Zawodnicy Aby przypisać zawodnika robię coś tam i w bazie drożyny.zawodnicy mam: 1, 2, 3, 4, 5 (ID zawodników należących do drużyny) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no i musisz dołożyć trzecią tabelę bo w takim układzie co masz dojdzie do powtórzenia rekordów, czyli:
Tabela: Zawodnicy Id | Nazwa Tabela: Drużyny Id | Nazwa Tabela: zawodnik-druzyna Id drużyny | Id zawodnika |
|
|
![]()
|
|
Gdybym miał tak robić, to zrobiłbym to w sposób taki:
Kod Id | Nazwa | Drużyna Ale chcę to właśnie w ten sposób widzimisię. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli jeden zawodnik może należeć tylko i wyłącznie do jednej (lub zera) drużyny to masz klasyczną relację jeden-do-wielu:
Drużyna: id, nazwa Zawodnik: id, id_drużyny, nazwisko Jeżeli jeden zawodnik może należeć do zera lub więcej drużyn to masz ponownie... klasyczną relację wiele-do-wielu: Drużyna: id, nazwa Zawodnik: id, nazwisko DrużynaZawodnikRef: id_drużyna, id_zawodnik Innego sensownego, wygodnego rozwiązania opartego o SQL w skrócie: nie ma. Ten post edytował Crozin 13.04.2010, 17:03:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:29 |