![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Dotychczas pracowałem tylko na MySQL'u. Od niedawna ucze sie XML'a. Chciałbym zrobić za pomocą SimpleXML dokładnie to samo co w artykule: http://wortal.php.pl/wortal/artykuly/php/p...usuwanie_danych. Krotko mowiac - wylistowac elementy do tabeli i umiescic przyciski Usun/Update przy kazdym rekordzie. W powyzszym tutorialu wszystko odbywa sie za pomoca $id=$_GET['id'] oraz update.php?id='.$row['id']. Do tej pory żeby wyświetlić zawartość konkretnego NODA używałem foreach. I zastanawiam się czy nie lepiej uzyc while albo for. Czy zmiana petli pomoże. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Zmiana pętli nie ma znaczenia.
Pętla ma za zadanie powtórzyć blok kodu x razy i nie ma związku z kodem, który się w niej wykonuje (poza warunkiem wykonania). -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiscie ze petla powtarza pewien blok. ale w odwolaniu do kokretnego child'a np:
Uzywając petli for badz while mozna uzyć $i w wyrazeniu: $xml->xpath('eventserieses/eventseries[$i]/events/event') i moze troche pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w każdej pętli możesz umieścić taką zmienną $i , i nadać jej inkrementację w trakcie pętli
|
|
|
![]()
|
|
chodzi mi konkretnie jak stworzyc link analogiczny do tego:
update.php?id='.$row['id'].... udało mi się pobrać numer noda za pomocą pętli for
ale do wyświetlenia uzywam:
echo jest po to zeby sprawdzic czy pobiera prawidłowy numer noda - i działa ale nie wiem dlaczego nic nie wyświetla kiedy $a próbuje użyć w składni. Jeżeli zamiast $a użyję numeru np. 2 wszystko działa. Rozwiązałęm problem. Wartość $i była pobierana jako string. Trzeba było zrobić konwersję typu
Ten post edytował fafiktheking 12.04.2010, 15:29:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:06 |