![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem. Najlepiej chyba jak pokażę kod i błąd.
Klasa kontrolera (wrzucam konkretny fragment kodu)
a błąd wygląda tak: Cytat Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'www-data'@'localhost' (using password: NO) in ... Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in ... (powtarza się to kilka razy) Warning: mysql_query(): 13 is not a valid MySQL-Link resource in... W każdym razie nie wiem w czym leży problem bo kiedy korzystajac z tych samych klas MySQLConnect oraz MySQLQuery tylko poprzez plik testowy ktorego zawartosc wyglada tak:
nie występuje żaden problem :| Prosze o pomoc, z góry dziekuje ! ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A angielski w szkole miałeś?
Cytat Access denied for user 'www-data'@'localhost' (using password: NO) in
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No fantastycznie, a powiedz mi jakim cudem wystepuje taki problem jak loguje sie na roota i skad w ogole sie bierze taki uzytkownik, sprawdzalem na windowsie mam zainstalowanego xamppa i jest ten sam problem tylko jakos inaczej sie nazywa ten uzytkownik ktory wyskakuje w warningu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wklej cały błąd Access Denied, mam na myśli w której linii występuje błąd (sprawdź tę linię).
Ten post edytował pedro84 11.04.2010, 19:23:16 -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Jest to fragment klasy obslugi zapytań SQL, ale jak już pisałem problem nie występuje gdy wywołuje to samo zapytanie itd przez użycie jednego pliku w który jest wszystko, tego testowego ktory wyżej zamiesciłem.
a tutaj ta linia (jest to ta return...):
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaimplementuj system obslugi bledow do mysqli, na google jest mnostwo przykladow i zmien uzytkownika albo haslo albo to i to, bo uzytkownik root nie ma uprawnien w tym konkretnym przypadku (moze wystarczy dodac samo haslo), uprawnienia do bazy trzymaj w jednym miejscu, a nie uzytaj hasla i loginu przy kazdym polaczeniu do bazy, po w przypadku gdy bedziesz musial zmienic te dane, bedziesz musial przeszukac wszystkie pliki w celu zmiany, najlepiej do tego nadaja sie stale link, muszi stworzyc plik konfiguracyjny w ktorym zdefiniujesz stale i includowac go do kazdego skryptu. Mam nadzjeje ze jestes w stanie zrozumiec to co napisalem
![]() Pozdrowionka Zend |
|
|
![]()
|
|
Mam system obsługi błędów i na końcu błedu wywala jeszcze:
Cytat Komunikat błędu: Błąd przy zapytaniu który to dokładnie jest przy:
No w każdym razie, wnioskuje z tego, że coś nie tak z przekazanym obiektem połączenia z bazą. A co do danych do bazy to mam zrobiony plik konfiguracyjny i są ladowane tylko raz, wiec nie bedzie żadnych problemów przy zmianie passów do bazy. Dodatkowo do root'a jest ustawione hasło, tylko tutaj akurat je wyciąłem, ale normalnie z niego korzystam i w dalszym ciągu problem występuje nawet jeśli utworzyłem innego użytkownika i z niego korzystam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dziwne, bardzo. Możesz wrzucić całą klasę jako załącznik?
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma problemu. Wrzucam wszystko, gdzie tylko mogłaby zawierać się przyczyna
http://www.sendspace.pl/file/f29915b8b4739bea0e3870f hasło do archiwum: php.pl (albo jestem niewidomy, albo po prostu nie mam opcji dodania załącznika do posta) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na pierwszy rzut oka to warto by sie bylo zastanowic nad tymi linijkami (tzn czy przekazujesz prawidlowe dane
![]()
|
|
|
![]()
|
|
Zastanawiałem się wielokrotnie nad tymi linijkami i z pewnością przekazuje dobre dane, robię to w identyczny sposób jak w pliku testowym, który na początku tematu zamieściłem, a w którym błąd nie występuje. Co do typowania to może później, na razie chciałbym się jakoś uporać z tym błędem bo jest on kluczowy w działaniu aplikacji, którą piszę.
Jeśli nie potrafisz mi pomóc to proszę Cię żebyś napisał (może być totalnie abstrakcyjny przykład klas) w jaki sposób Ty przekazujesz obiekt połączenia z bazą do innej klasy. Może własnie sposób w jaki to robię jest błędny, nie wiem |
|
|
![]()
|
|
Przekazujesz instancje do zlego obiektu, do modelu powinienes przekazac _connection i powinno zadzialac
|
|
|
![]()
|
|
Mógłbyś mi pokazać wyedytowany plik, bo nie wiem co masz konkretnie na myśli? (przepraszam, że zabieram Ci tyle czasu, nie wynika to z mojego lenistwa, tylko zmienna $_connection wystepuje prawie w każdym z tych plików, a poza tym jest już przekazywana do modelu, jeśli możesz to po prostu pokaż na konkretnym pliku)
|
|
|
![]()
|
|
Spróbuj odpalić to |
|
|
![]()
|
|
Proszę, oto efekt:
Cytat Fatal error: Call to a member function dbInsert() on a non-object in /home/bart/public_html/model/UserModel.class.php on line 21 Ale to jest bez sensu, bo spójrz na klasę UserModel, a następnie na to co ona wywołuje, ona potrzebuje obiektu klasy MySQLQuery (połączenia już z konkretną bazą danych a nie z serwerem mysql). EDIT: Dodam, że właśnie to co mnie dziwi to fakt, że tutaj problem nie występuje:
Chociaż sposób działania jest praktycznie identyczny (korzysta z tych samych klas połączenia z bazą) Ten post edytował bartolomeo 13.04.2010, 15:55:26 |
|
|
![]()
|
|
Jedyną różnicą jest tu brak modelu. Jedyne co mi przychodzi na mysl, to przerzuc dane z tego dzialajacego pliku do kontrolera i zamieniaj linijka po linijce na to co nie działa, wkońcu powinien się znaleźć ten błąd
|
|
|
![]()
|
|
DZIAŁA ! Wystarczyło zamienić:
na
Dzięki wszystkim zaangażowanym za poświęcony czas, pozdrawiam ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 08:38 |