Mam dwa pola radio, o nazwie i id 'type'. Chcę aby ajax wysyłał te dane na maila. Wszystko mam gotowe tylko jest właśnie problem z przesyłaniem zmiennych z radio inputów.
Sprowadza się to do tego żeby odczytać który z inputów jest zaznaczony. Najpierw głowiłem się jak zrobić żeby jQuery to zajarzył i udało się tak:
if ($("input[name='type']").attr('checked')) { var type=$("input[name='type']").val(); }
Działa to jeśli ujmę to w $("input[name='type']").click ale wtedy przy wysyłaniu formularza nie widzi tej wartości.
Próbowałem chyba już wszystkiego. Nie mam pojęcia jak to zrobić, już mi się w głowie miesza. Pomocy.
Ostatnio kombinowałem w ten sposób:
$("#wyslij").live("click",function(){
var imie=$("#imie").val();
var nazwisko=$("#nazwisko").val();
var org=$("#org").val();
var mail=$("#mail").val();
var adres=$("#adres").val();
var miasto=$("#miasto").val();
var telefon=$("#telefon").val();
var www=$("#www").val();
var title=$("#title").val();
var place=$("#place").val();
var date=$("#date").val();
var addons=$("#addons").val();
var link=$("#link").val();
var startdate=$("#startdate").val();
var uwagi=$("#uwagi").val();
if ($("input[name='type']").attr('checked')) { var type=$("input[name='type']").val(); }
if ($("input[name='color']").attr('checked')) { var color=$("input[name='color']").val(); }
if (!isValidEmailAddress(mail)) {
$("#contactform .mail").text("Wpisz poprawny e-mail");
} else {
$("#wyslij").attr('disabled', 'disabled').val('Wysyłanie...').css({width:'150px' , background:'#ccc', color:'#444'});
$.ajax({
type: "POST",
url: "a_reklama.php",
data: {imie: imie, nazwisko: nazwisko, org: org, mail: mail, adres: adres, miasto: miasto, telefon: telefon, www: www, title: title, place: place, date: date, addons: addons, link: link, startdate: startdate, type: type, color: color, uwagi:uwagi},
success:function(data){$("#content").html(data);},
});
}
return false;
});
Wszystko działa oprócz tego, że nie czyta danych z type i color.
A tu html:
<input type='radio' name='type' value='Two' id='Two'><label for='Two'>Drugi
<br><br>
<input type='radio' name='color' value='Blue' id='Blue'><label for='Blue'>Niebieski
</label> <input type='radio' name='color' value='Dark' id='Dark'><label for='Dark'>Czarny>
</label> <input type='radio' name='color' value='Pink' id='Pink'><label for='Pink'>Różowy
</label> <input type='radio' name='color' value='Brown' id='Brown'><label for='Brown'>Brązowy
</label> <input type='radio' name='color' value='White' id='White'><label for='White'>Biały
</label>