![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam w głównej części strony tabele do której są otwierane wszystkie linki i znam już taką metodę:
ale ponieważ tych linków będzie bardzo dużo, to chciałbym uniknąć ciągłego wpisywania instrukcji include na stronie. zna ktoś może (pomijając iframe) prostsze rozwiązanie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 287 Pomógł: 10 Dołączył: 22.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może require_once? Jeżeli plik jest już dołączony to nie wykona tego drugi raz, pomyśl może o cachowaniu strony?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Matimor Autorowi chyba nie o to chodzi.
@jackas95 Może ten sposób będzie lepszy: W powyższym przykładzie pages to katalog, w którym znajdują się podstrony w html-u, ale mogą to być również pliki php. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, tylko mam jeszcze taki problem, że chciałbym, aby po wejściu na stronę w tej komórce pojawiała się treść pewnego pliku iwpisałem coś takiego
ale po zastosowaniu twojego sposobu ten mój już nie działa, bo za każdym razem ładowane są oba pliki. wymyśl coś jeszcze ;P Ten post edytował jackas95 12.04.2010, 17:31:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 2 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@jackas95
Użytkownik mortus napisał dobry skrypt, polecam ci przestudiowanie jakiejś książki o php, bo widzę, że jesteś trochę nieogarnięty jeszcze. Od siebie napisałem skrypt, który umożliwi ci wygodne dodawanie linków, może ci się przyda, poza tym, zrobiłem to bardzo podobnie do mortusa, z tą różnicą, że będziesz mógł includować pliki php.
Oczywiście jeżeli nie chcesz menu, to możesz usunąć pętle, która tworzy menu (całe foreach, łącznie z zawartością). Jak to działa? Do tablicy array dodajesz po prostu "nazwa_pliku" => "tekst w menu". To chyba najwygodniejsze, jak masz dużo odnośników. Ten post edytował Psychopath 12.04.2010, 18:26:01 |
|
|
![]()
|
|
dzięki, ale nie do końca o to mi chodziło, wystarczyłoby tylko zmodyfikować skrypt mortusa, aby po wejściu na stronę był wyświetlany jakiś plik w tej komórce tabeli, tak aby później strony do niej wczytywane nadpisywały zawartą wcześniej treść. i chyba masz racje, muszę trochę podszkolić swoje php ;]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 2 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to nic bardziej prostszego. Po prostu wklejasz ten kod mortusa w miejsce (w tym wypadku tabele) w którym chcesz, żeby zawartość się pokazywała. Czyli, zakładając, że masz najprostszą tabelę jaką się da, robisz coś takiego:
Ewentualnie, jeżeli nie chcesz sobie zaśmiecać kodu html, możesz zrobić funkcję, a potem ją tylko wywołać w tabeli. No i możesz dodać "else" do instrukcji warunkowej, żeby pokazać stronę x, jeżeli nie ma przypisanej zmiennej $_GET['subpage']. Najprosciej:
Ten post edytował Psychopath 12.04.2010, 20:56:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:15 |