|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, mam u siebie pole formularza radio ktore wybire 2 wartosci. Czy jest mozliwosc napisania funkcji if ktora bedzie zawierala te wybory ? np
if(value==a) { bla bla bla el else { bla bla bla }} (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Z gory dzieki za pomoc |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%)
|
Jest taka możliwość. Przykład:
Ten post edytował mortus 10.04.2010, 08:28:50 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
No dobra to kumam. Troche zle skonstruowalem swoje pytanie. Chodzi mi dokladnie o wybor z radio i po wyborze zeby lista rozwijana sie zmienila odpowiednio. W radio wybieram plec M albo K. i po wyborze M zeby w tej liscie rozwijanej byly jedne wartosci a po wyborze K zeby byly tylko drugie wartosci.
Kod <?php if(!empty($_POST) && isset($_POST['plec'])) { if($_POST['plec'] = M) { $answer = M; } else { $answer = K; } } ?> <?php if($answer = M) { echo" <tr><td>Konto dla:</td><td><select name=\"profesja\" style=\"background-color: black; color: white\"> <option>1</option> <option>1</option> <option>1</option> <option>1</option> <option>1</option> </select></td></tr>";} else { echo "<tr><td>Konto dla:</td><td><select name=\"profesja\" style=\"background-color: black; color: white\"> <option>2</option> <option>2</option> <option>2</option> <option>2</option> <option>2</option> </select></td></tr>"; } ?> Probuje z czyms takim ale nie dziala.... nie wiem jak to inaczej zrobic i co moze byc zle. Ten post edytował kubatur0 10.04.2010, 09:27:23 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%)
|
nie czytałem Twojego kodu ale jeżeli chcesz żeby następna lista zmieniała się w zależności od wyboru radio to masz 2 możliwości:
- php - ale wtedy ta zmiana w liście jest możliwa dopiero po przeładowaniu strony - javascript - zmiana bez przeładowania strony |
|
|
|
|
|
|
|
Wolalbym bez przeladowania strony, czyli java. Ale nie mam pojecia jak to teraz zrobic...
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%)
|
nie czytałem Twojego kodu ale jeżeli chcesz żeby następna lista zmieniała się w zależności od wyboru radio to masz 2 możliwości: @tehaha A co będzie, jeżeli użytkownik nie będzie miał włączonej obsługi JavaScript?- php - ale wtedy ta zmiana w liście jest możliwa dopiero po przeładowaniu strony - javascript - zmiana bez przeładowania strony @kubatur0 Najlepiej zaimplementować najpierw rozwiązanie w PHP, a później zastanowić się nad wykorzystaniem JavaScript-u. Skoro nie wiesz, jak się za to zabrać, to poczytaj o podstawach. Do obsługi pola radio możesz użyć onclick np. Do wstawienia różnych opcji możesz użyć atrybutu innerHTML (np. dla select'a o danym id, którego możesz pobrać za pomocą getElementById), konkretne opcje możesz wygenerować za pomocą pętli po tabeli określonych profesji. Możesz też wypróbować któryś z frameworków JavaScript np. jQuery (powinno to ułatwić pracę). Jeśli kompletnie nie wiesz, o czym piszę, to niestety musisz zacząć od jakiegoś kursu JS. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%)
|
tu masz działający przykład:
ale jeżeli będziesz to używał tylko to płci to lepiej zamień switch na else if @mortus oczywiście masz racje z tym, że trzeba uwzględnić czy użytkownik ma obsługę javascript, ale trzeba też się zastanowić czy jest to jakiś krytyczny punkt strony, bo jeżeli to ma być tylko zmiana między: nauczyciel a nauczycielka to chyba żadna strata jeżeli ktoś nie ma javascript |
|
|
|
|
|
|
|
rozumiem ze po wykorzostaniu tego skryptu strona bedzie sie przeladowywala a wlasnie tego nie chce... ma ktos moze gotowy skrypt czegos takiego ?
|
|
|
|
|
|
|
|
rozumiem ze po wykorzostaniu tego skryptu strona bedzie sie przeladowywala a wlasnie tego nie chce... ma ktos moze gotowy skrypt czegos takiego ? Hmm... Nie strona nie będzie się przeładowywać, jeśli użyjesz rozwiązania tehaha. Jeżeli Ci się przeładowuje, to pewnie coś zrobiłeś źle. |
|
|
|
|
|
|
|
@kubatur0 wklej to po prostu do edytora zapisz jako html i zobacz jak działa....nie wiem co tu jest niejasne, jeżeli chociaż trochę znasz php i html/css to powinno być dość oczywiste jak to działa
|
|
|
|
|
|
|
|
O jaaaa dziala ... Dzieki stary (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 12:59 |