![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pewien problem - posiadam bazę danych, która wygląda tak: id | typ | produkt Zrobiłem już, że wyświetla po 15produktów i całość jest stronnicowana, ale teraz problem - jak zrobić kategorie?
Coś takiego może być? Chodziło mi o wybranie tylko tych typów, które są takie same np x i x y i y a potem wyświetlić je co dałoby mi gotowe kategorie. Całość wygląda tak:
Ale niestety otrzymuję zlany tekst: (każdy znak - nowy wyraz) xxxxxxxxxxxxxxxxxyyyyyyyyyyyyyyyyyzzzzzzzzzzzzzzzzzzaaaaabbbbbbbbccccccccccccccc ccc Potrzebowałbym teraz: Zostawić tylko po jednym z tych wyrazów (zamiast tego co jest czyli tyle kategorii co produktów), oraz podlinkować każdy wyraz np. x -> przenosi do index.php?typ=$typ Potem podstrony na zasadzie: wyszukuje typu produktu w bazie poprzez wpisanie ?typ=tutaj_typ i wyświetla. Wiem, że wydaje się dużo, ale jako, że szef prosił mnie o pomoc, a potrzebujemy to już jutro do firmy lub w jak najszybszym czasie - dlatego to jest takie ważne, a sam musiałbym drugą noc z rzędu przepracować. Naprawdę bardzo prosiłbym... Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy Ci dokładnie o to chodziło ale proszę zerknij na to... wyjaśnienia w komentach
Ten post edytował Tomek67 10.04.2010, 11:41:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Idealnie! Bardzo dziękuje!
Tylko jeden problem - kategorii jest tyle ile u mnie czyli np. 8x jedno i to samo, potrzebuje właśnie wybrać po jednym z danego typu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz to troche bardziej sprecyzować(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) gdzie pojawia sie problem?? przy generowaniu linków do kategorii??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy dodać do zapytania wyciągającego typy dodać DISTINCT. Jeżeli nie wiesz jak to warto zajrzeć do dokumentacji MySQL'a
|
|
|
![]()
|
|
Podzieliłem jeszcze skrypt na 3 pliki: typy produktów (kategorie), produkty (lista), nazwa kategorii w której aktualnie się jest (dynamiczne title).
Dałem pomógl osobą, które pomogły, można zamknąć! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jeszcze raz dziękuje! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:28 |