![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
istenieje skrypt któr bedzie zliczał ilosc np.uzytego słowa " luke" ? Tak aby mozna bylo to podpiac pod formularz a wynik wrzucic na strone jako "statystyka"? Pozdrawiam. Ten post edytował luk5e 9.04.2010, 22:28:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Istnieje funkcja, która zlicza wystąpienia słowa w ciągu znaków. Ta funkcja to preg_match. Zobacz przykład 2.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze inaczej ... opisze dokladniej o co mi chodzi
![]() Istnieje taki skrypt ? Jesli nie to, moze jest jakis magik który taki skrypt napisze odpłatnie ? ![]() Milego dzionka zycze ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja będę dobry i Ci pokażę jak to przykładowo zrobić:
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyrażenia regularne w tym miejscu to trochę jak strzelanie do wróbla z armaty:
substr_count() - zlicza ilość wystąpień podanego słowa w tekście Wystarczy zapętlić, powtarzając operację dla każdego ze słów z osobna i w ten sposób uzyskamy statystyki. Nie wiem, jak wydajnościowo się sprawdzą obie metody dla dłuższych tekstów i z większą ilością słów - przy dobrej organizacji można to wydajnie zakodować, ale znając specyfikę wyrażeń regularnych i operacji PHP na tablicach przypuszczam, że substr_count() będzie szybsze. -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zyx... Zawsze jest jeszcze jedna możliwość... Usunięcie znaków interpunkcyjnych, podzielenie tekstu po znakach białych i usuwanie dubli z jednoczesnym liczeniem. To da statystyke dla calego tekstu... nie tylko wybranych.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zyx... Zawsze jest jeszcze jedna możliwość... Usunięcie znaków interpunkcyjnych, podzielenie tekstu po znakach białych i usuwanie dubli z jednoczesnym liczeniem. To da statystyke dla calego tekstu... nie tylko wybranych. Mój jakby nie patrzeć wywala wszystko poza przedziałem czyli to o czym piszesz, można go łatwo przerobić. ;] -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Bardzo mi pomogliscie za co bardzo dziekuje:)
Fifi, skrypt super o to własnie mi chodziło. Mam jeszcze jedno zapytanie jak zrobic aby ten skrypt wspołpracował z baza danych mysql i z niej wyciagał te wybrane słowa? W bazie mam utworzona tabele jb_comment a komentarze leca do pola comment. Łatwo to zrobic czy nie bardzo ? |
|
|
![]()
|
|
Bardzo mi pomogliscie za co bardzo dziekuje:) Fifi, skrypt super o to własnie mi chodziło. Mam jeszcze jedno zapytanie jak zrobic aby ten skrypt wspołpracował z baza danych mysql i z niej wyciagał te wybrane słowa? W bazie mam utworzona tabele jb_comment a komentarze leca do pola comment. Łatwo to zrobic czy nie bardzo ? Wybrać i zapisać do tablicy, w tym wypadku jest to tablica "slowa". -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
A zeby mi pobrał z bazy " żaba skakała obok wody w słoneczny dzień, widząc jak żółw wolno idzie żaba zaczęła się z niego potwornie śmiać" - to zostało wysłane do bazy przez textarea i jest w tabeli jb_comment w polu comment i jak teraz to wszystko połaczyc aby działo tak jakby zostało bezposrednio wpisane do skryptu jak wyzej .
|
|
|
![]()
|
|
A zeby mi pobrał z bazy " żaba skakała obok wody w słoneczny dzień, widząc jak żółw wolno idzie żaba zaczęła się z niego potwornie śmiać" - to zostało wysłane do bazy przez textarea i jest w tabeli jb_comment w polu comment i jak teraz to wszystko połaczyc aby działo tak jakby zostało bezposrednio wpisane do skryptu jak wyzej . A to nie wiesz jak pobrać z bazy tekst? ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 21:35 |