![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taką zagwostkę. Mam kontroler "centralny", który dziedziczy po Zend_Controller_Action i ma dodatkowo funkcję loadModel działającą poprawnie. W tej samej klasie umieściłem także:
W innych kontrolerach, które dziedziczą po tym kontrolerze "centralnym" nie mogę jednak wykorzystać tych modeli. Używam ich następująco:
i dostaję błąd:
Proszę o pomoc lub wyjaśnienie co robię źle. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba powinno to być zrobione w taki sposób.
Chodzi o to, że zmienne $products i $categories są u Ciebie zadeklarowane tylko lokalnie, w jakiejś funkcji (konstruktorze, albo innej metodzie klasy). Aby przypisać je do samej klasy należy użyć właśnie wyrażenia $this->. Jeśli to nie pomoże, to być może trzeba będzie stworzyć w klasie centralnej pola Choć chyba nie jest to konieczne, bo przecież php tworzy zmienne dynamicznie. Później wykorzystujemy je już w taki sposób, jak w listingu 2. Ten post edytował mortus 9.04.2010, 21:26:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa, super :-)
Listing 1 i 2 wystarczył, dzięki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 01:42 |