![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
dostałem stronkę do dodania nowych funkcji, kod chaos, wszystko chaos ale zrobić trzeba.. Najlepszy jest wybór kodowania do strony z 3 językami - ISO-8859-2. No cóż, konwersja tego chaosu na UTF-8 średnio mi odpowiada. I teraz problem. Pobieram RSS z zewnętrznego źródła. Po francusku. Oczywiście w UTF-8. ISO-8859-2 nie posiada wszystkich francuskich krzaczorów, więc konwersja iconv odpada bo mi się urywają słowa. Zrobienie htmlspecialchars robi magię z UTF-a, tj krzaczory są, ale nie te. Jak to ogarnąć, żeby co się da w ISO-8859-2 to żeby zostało, a nieznane krzaki jako encje, tylko poprawne.. Pozdrawiam i z góry dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu nie utf-8? To byłoby najlepsze rozwiązanie. Kodowanie tego w ISO-8859-2 to gł...zły pomysł
![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu nie utf-8? To byłoby najlepsze rozwiązanie. Kodowanie tego w ISO-8859-2 to gł...zły pomysł ![]() nie mój pomysł. poprzedniego "programisty". ale zamiast nurkować teraz w tym syfie żeby to przerobić na utf wszystko po kolei, to jednak wole dopisać nawet 20 linijek. i tak jest syf w kodzie, i tak zostanie. nie warte to tyle czasu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to rozumiem. No to w takim razie pozostaje Ci chyba "ręczna" zamiana wszystkich krzaków francuskich z RSS na encje za pomocą str_replace.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
super :/
ma ktoś listę francuskich liter? |
|
|
![]()
|
|
Biedny, bana na Google ma
![]() Klik @down: To z wyniku na pierwszej stronie ![]() ![]() Ten post edytował pedro84 9.04.2010, 10:51:01 -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
dziękować, wujka pytałem, ale przyznam się ze spojrzałem na marne wyniki na pierwszej stronie i zrezygnowałem, w międzyczasie kodując resztę tego badziewia..
przepraszam za moje wybitne lenistwo. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2010 Skąd: Lubań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwnie opisałeś problem, w każdym razie kodowanie w pliku zmieniasz normalnie. Jednak jeśli chodzi Ci o kodowanie w bazie danych, to w pliku konfiguracyjnym Twoich skryptu dorzuć:
Kod mysql_query'SET NAMES utf8'); I powinno być w porządku. Ten post edytował Bangeusz 14.04.2010, 21:48:14 |
|
|
![]()
|
|
Dziwnie opisałeś problem, w każdym razie kodowanie w pliku zmieniasz normalnie. Jednak jeśli chodzi Ci o kodowanie w bazie danych, to w pliku konfiguracyjnym Twoich skryptu dorzuć: Kod mysql_query'SET NAMES utf8'); I powinno być w porządku. Po co ten post? Przecież o coś zupełnie innego chodziło... Chłopie, żeś palnął... -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:11 |