![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej, mam problem z odpowiednim posortowaniem i wyciagnieciem danych z tabeli. Przyklad tabeli:
id | ilosc | data i teraz - wyciagnac te id dla ktorych ilosc jest maksymalna kazdego dnia. probowalam robic cos typu: select id, max(ilosc) from tabela group by data ale niestety id nie zgadzaly sie z max(ilosc). moglby mnie ktos naprowadzic? pzdr |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak to robi człowiek? Najpierw dla każdej daty szuka maksymalnej wartości, a potem spradza jakie jest przy niej ID
Kod SELECT
id FROM tabela AS t CROSS JOIN ( SELECT data, MAX(ilosc) AS ilosc FROM tabela GROUP BY data ) AS sq USING (data, ilosc) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 1 Dołączył: 2.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w jaki sposób go unikasz, bo nie widzę?
(Innymi słowy, czym się różni Twoje zapytanie od mojego?) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 1 Dołączył: 2.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz racje; wymadrzam sie, a tymczasem zapytania zostana wykonane identycznie.
Wobec tego zmieniam swoj komentarz na: "mozna jeszcze tak to ujac:" ![]() pozdrawiam Aha, jest jedna roznica: Twoje nie zadziala np pod SQLServer, a moje zadziala ![]() |
|
|
![]()
|
|
Twoje nie zadziała nigdzie
![]() Nie ma tabeli `o` ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:51 |