![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2003 Skąd: kanzas Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam:) Poszukuje skrypt do folio by pokazywał obok linka projektu pokazywanego jaką wielkośc danego on zajmuje:) Nie znam jeszcze dobrze php, wiec nie potrafię napisać jeszcze skryptu wyświetlajacy wielkość katalogu w kb. wiec jeśli mozecie mi pomoc to będę bardzo wdzięczny.
-------------------- www.kowal.kom.pl - nowe folio sie robi:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:6bc516c19b]<?php
function przelicz($dir, &$rozmiar) { if ($dh = opendir($dir)) { while (($file = readdir($dh)) !== false) { if($file != '.' && $file != '..') { if(is_dir($dir . $file . '')) { przelicz($dir . $file . '', $rozmiar); }else{ $rozmiar += filesize($dir . $file); } } } closedir($dh); } } /* Parametry: pierwszy - katalog jakiego ma zostać zwrócony rozmiar (MUSI kończyć się ukośnikiem!) drugi - zmienna do której ma zostać przypisana wielkość folderu w bajtach. */ przelicz("U:andrzej", $r); print $r; // jeżeli chcesz by rozmiar był w kb wykonaj: print $r/1024; ?>[/php:1:6bc516c19b] -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2003 Skąd: kanzas Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bakus czy ten kod jest już gotowy do wstawienia na stronę, czy należy jeszcze go jakoś modyfikować?
![]() -------------------- www.kowal.kom.pl - nowe folio sie robi:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Bakus czy ten kod jest już gotowy do wstawienia na stronę, czy należy jeszcze go jakoś modyfikować? Dziwne pytanie. Wstaw i zobacz, czy trzeba coś modyfikować. :wink:
![]() -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod funkcji jest gotowy i nie wymaga zmian...
Jedyne co trzeba zmienić to wywołanie funkcji... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam;
Wstawiłem ten kod do index.php , uruchomiłem i pokazuje mi fałszywe dane (ustawiając oczywiście katalog, rozmiar) ; Pozdrawiam; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat witam;
Wstawiłem ten kod do index.php , uruchomiłem i pokazuje mi fałszywe dane (ustawiając oczywiście katalog, rozmiar) ; Pozdrawiam; A masz w nim podkatalogi? Jeżeli tak, to musisz zastosować wywołania rekurencyjne. -------------------- Nie ma nic stałego prócz zmiany...
|
|
|
![]()
|
|
@shima: Chyba nie przeglądałaś mojego kodu... stusuje rekurencje...
Co do poprawnych danych - na jakiej podstawie tak twierdzisz ![]() Liczysz miejsce na dysku, czy rozmiar rzeczywisty ![]() Poza tym jak przeliczasz B na KB ? Niestety to wszystko jest istotne... :? -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
BAKUS a jak mam wpisać nazwę katalogu, jeśli mam taki układ katalogów "projekty/firmaabc". i jeszcze co trzeba zrobić by wyświetlała się tylko wielkość w taki sposób -> np: zobacz>> [341,39 kB]
![]() -------------------- www.kowal.kom.pl - nowe folio sie robi:)
|
|
|
![]()
|
|
[php:1:7057707f7e]<?php
function przelicz($dir, &$rozmiar) { if ($dh = opendir($dir)) { while (($file = readdir($dh)) !== false) { if($file != '.' && $file != '..') { if(is_dir($dir . $file . '')) { przelicz($dir . $file . '', $rozmiar); }else{ $rozmiar += filesize($dir . $file); } } } closedir($dh); } } function przelicz($katalog) { przelicz($katalog, $r); print $r / 1024; } przelicz("./projekty/firmaab/"); ?>[/php:1:7057707f7e] -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:13 |