![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2010 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
otoz raczkuje w dziedzinie PHP i MySQL ![]() Proszę o pomoc! Nie chodzi mi o gotowce, czy tego typu podobne, zalezy mi na samodzielnej pracy:) Z góry dziękuję Mischief |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Mam juz rejestracje, logowanie, dostep dla zalogowanych, ale za nic nie moge poradzic sobie z dostepem dla admina.. Admin to też zalogowany, tylko się nazywa admin. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2010 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, ale chodzi mi o podstronę dostępną tylko dla Admina
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Więc robisz warunek, w którym pokazujesz stronę jedynie dla zalogowanego usera o nazwie 'admin'. Nazwa jest umowna, róznie dobrze może to być 'Zarządca' albo "Rysio_z_klanu".
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
no własnie tak kombinowalem, ale niezbyt wiem jaki warunek mam przypisać, żeby sprawdzilo czy to ten uzytkownik ? Chodzi tu o nazwe tego użytkownika czy przypisanie dodatkowej zmiennej ?
Jesli jest gdzies podobny skrypt dzięki któremu mogłbym to zrozumieć "po swojemu" byłbym wdzięczny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no własnie tak kombinowalem, ale niezbyt wiem jaki warunek mam przypisać, żeby sprawdzilo czy to ten uzytkownik ? Chodzi tu o nazwe tego użytkownika czy przypisanie dodatkowej zmiennej ? Jesli jest gdzies podobny skrypt dzięki któremu mogłbym to zrozumieć "po swojemu" byłbym wdzięczny Moim zdaniem najlepsze byłoby dodanie pola "rola" w bazie danych i potem sprawdzanie tejże roli i jeśli jest admin to pokazuj zawartość dla admina. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Czyli dodatkowe stworzenie bazy i użytkowników którzy beda w tej bazie sprawdzić czy istnieją jesli tak mają dostęp
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Nie rozumiem po co chcesz to robić dla jednego użytkownika. Wystarczyło, jak już wspomniał blooregard, w momencie "logowania" na stronę sprawdzić czy login == "admin".
|
|
|
![]()
|
|
No własnie probowalem juz tym sposobem, nie wychodzilo wiec napisalem, ale gdy uda mi się tym co pisał pedro sprobuję jeszcze tamtym
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No własnie probowalem juz tym sposobem, nie wychodzilo wiec napisalem, ale gdy uda mi się tym co pisał pedro sprobuję jeszcze tamtym ![]() Raczej chodziło mi o dodanie pojedynczego pola do tabeli użytkowników. Aczkolwiek jeśli masz jednego użytkownika może faktycznie lepszym rozwiązaniem będzie sprawdzanie nazwy użytkownika. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawszę się kiedyś może przydać drugi administrator lub jakaś inna ranga, a w takim wypadku będzie trzeba przerabiać kod, a teraz dodać jedną kolumnę do bazy to nie problem.
Dodaj sobie do tabeli user (czy jaką tam masz u siebie) status - default 0. Przy logowaniu, jak sprawdzasz czy istnieje użytkownik pobierasz dodatkowo `status` a następnie, przy zalogowaniu dodatkowo dajesz sobie w zmiennej $_SESSION np ['status'] = $status;. Z takim rozwiązaniem możesz od razu zrobić sobie kilka grup: 0 - użytkownik (oczekujący na weryfikację - email lub cokolwiek) 1 - użytkownik zaakceptowany/zatwierdzony 2 - moderator 3 - super moderator 4 - junior admin 5 - główny admin W skrypcie jeśli chcesz później przekazać jakąś opcję wystarczy:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wszystko ladnie działa ![]() Rysh zwróciłes mi uwage na jeden bład, ale nie rozumiem tego co napisales z tymi dodatkowymi rangami ![]() Ten post edytował mischief 9.04.2010, 15:17:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale czego nie rozumiesz? To co użytkownik ma w bazie danych w polu status, takie posiada uprawnienia.
Jeśli np ma ktoś 0, nie może nic robić. Jeśli 1 może pisać posty i je edytować. Natomiast jeśli ma 2, może pisać posty, edytować swoje a także i innych. I tak każdy. Im wyższa ranga tym większe uprawnienia. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Teraz rozumiem
![]() Ok dzięki wszystkim za pomoc ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:24 |