Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Logowanie oparte na cookies
colargol

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jakie są wady systemu logowania opartego tylko na cookies (w cookies zapisywane są login oraz hasło md5 z salt) w porówaniu do sesji. Chodzi o prostą stronę typu forum, gdzie dane z cookies są wykorzystywane tylko gdy użytkownik będzie pisał nowego posta.

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
Matimor

-----

Nie polecam robienia na cookies, ciężko cokolwiek połapać bez żadnej dziury. Próbowałem robić na cookies ale raz, że w cookies przeglądarki jest nazwa ciastka np> zalogowany = false to po prostu użytkownik doda ciacho i się może włamać np na konto admina. Nie polecam lepsze sesje odpowiednio zabezpieczone przed przechwytem :]

--------------------
+Quote Post
dziamber

-----

A więc z mojego punktu widzenia:
- cookies są przechowywane na komputerze użytkownika, czyli można je usunąć ręcznie
- cookies trudniej tworzy się od sesji, przy czym wystarczy przy sesji na każdej stronie includować session_start() i ob_start() i wtedy zmienną sesyjną tworzyć w jednej linijce
- cookies mają ograniczenie co do wielkości, a sesje są ograniczone wyłącznie konfiguracją serwera. Gdy masz własnego dedyka - hulaj dusza

Mi osobiście lepiej się operuje na sesjach, wcześniej korzystałem głównie właśnie z cookies, ale przesiadłem się na sesje co mi bardzo wyszło na dobre party.gif Mam nadzieję, że chociaż trochę rozjaśniłem
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:47