![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, Jestem raczej trochę niżej niż na poziom przedszkola bo w przedszkolu coś się potrafi a ja jestem zielony w tym zakresie.
Mam następujący problem jak widać na obrazku mam box nie pamiętam jak on się nazywa chyba input box o ile mniemam jak widać to będzie box do wpisywania adresów email . Jedyne co chciałbym z tym zmienić to to żeby w momencie kiedy użytkownik w niego kliknie to tekst "Wpisz EMAIL" znikł i użytkownik mógł wpisać swój adres email no i aha jak wpisać żeby zmienić kolor tego "Wpisz EMAIL" Gdzieś znalazłem że polecenie VALUE pozwalało wpisać tekst w okienku to dałem ale nie było napisane jak zrobić aby tekst znikał ![]() ![]() Jak wygląda ten kod:
Jeżeli ktoś mógłby mi napisać jak to powinno wyglądać poprawnie byłbym wdzięczny. Z góry dziękuje. Ten post edytował vexxon 6.04.2010, 23:54:25 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 31 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli dobrze kumam to oto chodzi:
Kod <input name="pwd" type="password" size="10" class="login_input" value="haslo" onfocus="if(this.value == 'haslo') this.value=''" onblur="if(this.value == '') this.value='haslo'"> Mój kod wyjęty z tym .. na przykładnie masz pokazane czy JavaScript + wydarzenia. Value w onfocus i onblur musi być takie jak w value input ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz wpisałem coś takiego :
wyskoczył mi taki bład:
zamieniłem " na ' strona zaczęła działać ale "Wpisz EMAIL" po kliknięciu na na tekst "Wpisz EMAIL" on nie znika... dalej jest to samo. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że to przez echo albo print jest wyświetlane? Spróbuj:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo żeby było jeszcze czyściej:
i gdzieś na dole, albo ew. w osobnym pliku .js (wtedy bez znaczników <script>): Kod <script type="text/javascript"> function swapValue(fld) { if(fld.value == 'Wpisz EMAIL') { fld.value = ''; } else { if(fld.value == '') { fld.value='Wpisz EMAIL' } } } </script> Teraz, gdy chcesz dodatkowo zmienić kolor wpisanego tekstu, pogrubić go itp. nie robisz tego bezpośrednio w polu, tylko właśnie w funkcji javascript. Masz względny porządek i cudzysłowia nie będą Ci się tak myliły. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Super działa dzięki wielkie zrobiliście dobrą robotę.
Można zamknąć P.S: tak przechodziło przez echo. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:09 |