![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 1 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, siedzę nad tym już trochę czasu, nie mam pojęcia dlaczego dane się nie aktualizują.
dopiero się uczę php i nie widzę gdzie jest coś nie tak. na podobnej podstawie robię dodawanie danych do bazy i działa bez zarzutu. wrzucam kod całego pliku bo nei wiem gdzie może być błąd i który fragment z góry odrzucić. Proszę o jakieś rady
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 1 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wywala żadnych błędów, pokazuje że dodało, mimo to w bazie są stare wartości
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodało czy zaktualizowało? bo tym skrypt dokonujesz aktualizacji danych a nie wprowadzasz nowy wpis, dodaj to pod zapytaniem żeby zobaczyć jakie zapytanie generuje skrypt
|
|
|
![]()
|
|
chcę aby się aktualizowało, a nie robi się nic
echo $query; nic nie pokazało ... |
|
|
![]()
|
|
to wtedy wygląda na to że ta część skryptu wcale się nie wykonuje, jesteś pewien, że ten warunek jest spełniony?
poza tym nie rozumiem tej częśc, tu próbujesz podmieniać numer ID a potem używasz go tutaj skoro jesteś początkujący to nie rób tak że piszesz długi skrypt i się pół dnia zastanawiasz czemu nie działa, rozbij to na serie małych kroków, najpierw spróbuj skonstruować zapytanie na UPDATE tak żeby cokolwiek się podmieniało w bazie jak będzie działać to dołóż warunek if($_POST['commited']) , jeżeli to będzie działać to wtedy dołącz przekazywanie danych z formularza itd. bo tak to będzie się tylko męczył i zniechęcał |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdźmy jakie dane zostały przesłane metodą post. W linii 55 umieść kod
i spróbuj wykonać update. Na stronie wyświetli Ci się wtedy zawartość tablicy $_POST w postaci sformatowanego kodu. Wklej ten kod tutaj. |
|
|
![]()
|
|
uprościłem to wszystko do takiego kodu:
i dalej update się nie wykonuje. po wpisaniu w tabelke 34 i kliknięciu submit jednak pokazuje się:
p.s. plik ten nazywa się zmien3.php jakby co |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprobuj nazwy kolumny umieścić pomiędzy znakami ` , zmienna $change2 umiesc miedzy kropkami i uzyj mysql_query
sprawdź też czy może typ danych kolumny pozwala na zapis liczb. Albo masz varchar(1) i jak się pojawi coś dłuższego to nie zapisze CI niczego. jak dalej nie będzie zmian to poprzez PhpMyAdmina ręcznie wykonaj to zapytanie SQL z podstawionymi wartościami. Wtedy zobaczysz dokładnie co tam nie gra. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@banki A dostajesz jakiś komunikat błędu?
|
|
|
![]()
|
|
dobra już wiem gdzie jest błąd, sorki za trucie dupy, mialem przypisaną inną zmienną w formularzu a inną do wysyłki w dane pole. to po 1. po drugie nei mialem w tabeli mysql przypisane id jako primary key (refid to co innego, inna kolumna). ale dzieki za pomoc dla wszystkich naprowadzilo mnie to co napisaliscie
|
|
|
![]()
|
|
nie widzę żeby zmienna $change2 w 17 linijce była w jakiś sposób przekazywana, po za tym zamień mysql_db_query na mysql_query
|
|
|
![]()
|
|
@mortus
miałem przykładowo kilka wierszy o takim samym refid, dodałem nową kolumnee z parametrem primary key |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:12 |