![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 4 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje się proste ale trudne.Jak mam wykonać poniższe zadanie?
Cytat Zanim zaczniemy pisać kod, stworzymy bazę danych. Jak już wspomniałem będzie to baza MySQL. Otwieramy więc phpmyadmina i tworzymy bazę - nazwijmy ją 'newsy', następnie w tej bazie stwórzmy tabelę z pięcioma polami (w nawiasach podaję typ): id (int, opcja: auto_increment i indeks), tytul (tinytext), skrot (text), tresc (text) i data (datetime) - tabelę również nazywamy 'newsy'. Chodzi mi o stworzenie tabeli.Z góry dziękuje i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Tworzysz nową bazę korzystając z opcji tworzenia nowej bazy, nazywasz ją 'newsy'.
Wybierasz tę bazę na liście po lewej stronie okna PMA. Tworzysz nową tabelę, wybierając podając ilość kolumn (5). Otwiera Ci się lista pól, w każdym podajesz nazwę, wybierasz z listy rozwijanej typ, potem odpowiednie parametry w zależności od typu pola i zatwierdzasz. Prościej się nie da wytłumaczyć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 4 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko tyle mam pojęcie jak napisać:
Kod CREATE TABLE newsy (
) |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Otwieramy więc phpmyadmina i tworzymy bazę - nazwijmy ją 'newsy', Masz chyba generalnie kłopoty ze zrozumieniem czytanego tekstu. |
|
|
![]()
|
|
Jak wspomniał pan najgorzej będzie z tymi parametrami.
Oto inna tabelka z którą też miałem problem straszny. Kod CREATE TABLE newsy ( usernumber MEDIUMINT(10) NOT NULL AUTO_INCREMENT, username VARCHAR(30) NOT NULL, userid VARCHAR(10) BINARY NOT NULL, userpassword VARCHAR(15) BINARY NOT NULL, PRIMARY KEY (userid), UNIQUE usernumber (usernumber) ) Jak znać życie pewnie będzie się mało różnić od tej.Nie rozumie usernumber MEDIUMINT(10) NOT NULL AUTO_INCREMENT,. http://img36.imageshack.us/img36/8585/bazamysql.png? Trochę zaczaiłem.Ale co z długością/wartością i auto_increment?Nie mogę znaleźć. Ten post edytował Croos22 6.04.2010, 09:45:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:06 |