![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
![]() Od niedawna zacząłem tworzyć strony w PHP i mam pytanie czy kroki jakie wykonuje są odpowiednie. Dla przykładu: plik index.php zawiera
Mam pytanie ponieważ plik funkcje.php zawiera mnóstwo innych funkcji czy w momencie dodania "include('./files/funkcje.php');" najpierw wykonuje się cała zawartość tego pliku a potem jak wywołuje funkcje (np. home($title)) "wchodzę" do funkcji home () ? Ogólnie chodzi mi o to czy jak będę miał kolejne strony (kontakt.php, oferta.php) i w każdym pliku dam include funkcje.php to obciążam serwer (ponieważ wykonują się wszystkie funkcje zawarte w pliku funkcje.php)? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam i z góry dziękuje. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fukcje wykonywane są w momencie ich wywołania.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli w tym pliku są tylko definicje funkcji to same z siebie się nie wywołają - to by było nielogiczne. Dopiero świadome wywołanie uruchamia funkcję, np. Twoje
Nie powiem, że to jest tak do końca poprawne, ale na początek jak najbardziej może być. Możesz ewentualnie podzielić sobie ten plik na mniejsze, w zależności od zastosowania funkcji. To byłaby taka namiastka klas. Stamtąd już tylko krok do obiektówki i użycia __autoload() zamiast ciągłego includowania. Ale do wszystkiego dojdziesz w swoim czasie ![]() Ten post edytował luck 5.04.2010, 16:06:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje za odpowiedzi
![]() w pliku funkcje mam np. coś takiego:
po prostu podzieliłem sobie wszystkie podstrony na kawałki kodów html zapisując je w funkcjach i wywołuje odpowiednią w zależności od potrzeb. Ten post edytował testphpinfo 5.04.2010, 16:16:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stamtąd już tylko krok do obiektówki Świetne rozwinięcie, ale z tym to przesadziłeś ![]() ![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wiadomo, że skrót
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No wiadomo, że skrót ![]() ![]() Tak, jasne. Może faktycznie drugi zwrot byłby lepszy, aczkolwiek chciałem tylko zaakcentować, że korzystanie z klas != programowanie obiektowe. Jednak błędu w Twojej wypowiedzi nie było. EOT ![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:49 |