![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem poczatkujacym no i nie radze sobie z niby prosta sprawa. Otoz mam artykuly i chcialbym zeby byla mozliwosc oceny artykulow w skali od 1-5 i potem zeby pokazywana byla srednia ocena . Kazdy artykul jest indentyfikowany po polu w bazie danych pole ma nazwe pid w tabeli gdzie przechowywane sa artykuly utworzylem dwa pola "liczbaglosow" i "sumaglosow" . Chcialbym zeby w tej bazie danych zapisywalo wlasnie te dane a zeby wyswietlalo przy danym artykule juz podczas przegladania strony jego srednia ocene
napisalem narazie to: <form action="modules.php?name=Content" method="post"><input type="hidden" name="act" value="add"><select name="ocena" size="1"><option value="0">Oceń</option><option value="1">1</option><option value="2">2</option><option value="3">3</option><option value="4">4</option><option value="5">5</option></select><input type="submit" value="ok"></form> no nie wiem co z tym dalej zrobic. prosze o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
opisze dokladniej :
w bazie danych mam tabele (baza nazywa sie nuke a tabela nuke_pages i w tej tabeli pola pid - typ: auto_increment id artykulu liczbaglosow - zapisuje sie tu ilosc glosowan sumaocen - zapisuje sie tu sume glosow (jeden do drugiego, np wybrano 3 a potem 5 , 3+5= 8 , taka wartosc w tym polu) dodalem w pliku index.php - odpowiedzialnym za wyswietalnie artykulow nastepujacy kod: ######################################## $result = sql_query("SELECT * from nuke_pages where pid='$pid'", $dbi); $mypage = sql_fetch_array($result, $dbi); echo "<form action="modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=$pid" method="post"> <select name="ocena" size="1"> <option value="1">1</option><option value="2">2</option><option value="3">3</option><option value="4">4</option><option value="5">5</option></select> <input type="submit" value="ok" name="$glos"> </form><br><br>"; if ($glos) { $liczbaglosow=$mypage[liczbaglosow]; sql_query("update nuke_pages set set liczbaglosow='$liczbaglosow+1' where pid='$pid'", $dbi); } if ($ocena) { $sumaocen=$mypage[sumaocen]; sql_query("update nuke_pages set sumaocen='$sumaocen+$ocena' where pid='$pid'", $dbi); } ####################################### aha baze danych wybral na samym poczatku w zmiennych No i teraz dalej co napisac lub co zmienic aby dane byly przesylane do bazy danych do danej tabeli. Jestem poczatkujacym i nie bardzo sobie moge z tym poradzic |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 15:16 |