![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, probuje stworzyc moduł znajomych ale potrzebuję waszej pomocy ponieważ:
1. utworzyłem tabelę znajomi. id znajomi1 znajomi2 0 maniek zosia 1 maniek marysia 2 krysia maniek 2. Mam problem z zapytaniem do bazy przy wyświetlaniu, przeczytałem na forum że należy użyć join ale zabardzo mi to nie wychodzi... ![]()
i wlasnie nie wiem gdzie tu wcisnąć join, wydaje mi się że join łączy 2 bazy czyli np gdybym miał jeszcze baze "uzytkownicy" to bym mógł połączyć ją z bazą "znajomi" ale wydaje mi sie to troche bez sensu. Teraz tak sobie pomyślalem że trzeba by zrobić warunek że jeśli znajomi2=$mojprofil; to znajomi1=znajomi2 a znajomi2= znajomi1 no nie wiem już czy dobrze myślę... jeszcze wymyśliłem coś takiego ale też bez skutku.
Ten post edytował neo1986kk 3.04.2010, 23:27:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 18 Dołączył: 15.04.2009 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Postaram się pomóc, sam ostatnio robiłem moduł znajomych więc użyczę Ci trochę kodu:
Tabela w bazie danych: - id int(11) AUTO_INCREMENT - id wpisów - id_twoj int(11) - id zapraszającego - id_znajomy (11) - id zaproszonego Zakładam także że masz tabelę users, zapytanie będzie wyglądało tak, dla łatwości podam Ci przykład bez JOIN:
Takim to sposobem wyświetlam tylko te wyniki w których id znajomego to nie moje id. Wiem że to trochę zagmatwane i mało efektywne ale na początek dobre. Tablica $user zawiera loginy wszystkich znajomych. Możesz zrobić z nią co chcesz ja akurat przekazuje ją do smartów Ten post edytował dziamber 4.04.2010, 07:55:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie coś mniej więcej. Z podzapytaniami można wyciągnąć listę przy jednym odwołaniu do bazy. Da radę jeszcze z joinami, ale tak było mi prościej
![]() PS. Poza tym lepiej w tabeli znajomi zapisywać klucze id userów zamiast ich loginy. Chyba, że Twoim kluczem głównym jest właśnie login, ale to i tak lepiej byłoby zrobić w oparciu o typ int i klucze obce. Ten post edytował luck 4.04.2010, 08:10:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@neo1986kk Twoje zapytanie jest dobre, tylko zwróć uwagę na pętlę while, bo piszesz while($row = ...), a później w bloku pętli masz echo $row2[...]. Oczywiście można to zrobić inaczej:
Wtedy w wyniku będziemy mieć tylko jedną kolumnę, w której znajdą się nasi znajomi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, nie będę zakładać osobnego tematu, problem nieco inny ale ta sama sprawa
![]() Hmm szczerze powiedziawszy nie wiem jak opisać ten problem, wiec przejdę do sedna jest tam tego więcej ale nie jest potrzebne
jak w takim układzie znaleźć wszystkich znajomych jednej osoby ![]() same identyfikatory jest łatwo uzyskać, a da się jednym zapytaniem wydobyć id osoby i jej imię i nazwisko ? czy trzeba to robić w ten sposób ![]()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mógłbyś napisać jaki to błąd, bo przetestowałem zapytanie u siebie i działa.
|
|
|
![]()
|
|
sorry
zrobilem tak: $zapytanie=mysq_query("Select....."); zamiast $zapytanie="Select....." i dlatego nie chcial mi wyświetlić wyników... Pośpieszyłem się zabardzo z tym posetem zamiast popatrzec dokladnie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:52 |