![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z transparencją pliku png. Mam plik png ma transparencje na kolor czarny. Plik jest pobierany z pliku na komputerze i później zmniejszany do odpowiednich rozmiarów. do tego momentu działa dobrze, ale nie zachowuje transparencji. Jak to poprawić? moja funkcja to tworzenia miniatur wygląda tak:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się czy nie można by było zrobić tego w ten sposób (kiedyś coś takiego zrobiłem, chyba na gifach to miało działać, ale nie pamiętam już nazwy projektu):
Użycie funkcji imagecopy()
Jeżeli obrazek będzie przezroczysty i zostanie wstawiony w odpowiednie tło otrzymasz dobry efekt (ty chciałeś stworzyć plik przezroczysty a przecież można go zgrać z serwera). Oczywiście są to moje przypuszczenie chociaż powinno działać. Jedyny mankament jest taki że trzeba jakoś standaryzować wielkości wgrywanych plików (można łatwo to zrobić jeżeli chodzi o popularne rozmiary ale nic to nie da jeżeli będzie można wysłać każdy, chyba że doda się konwersję obrazka na inną rozdzielczość). Pozdrawiam, Piro Ten post edytował Piro 3.04.2010, 21:59:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 4 Dołączył: 13.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
imagealphablending($img, false);
imagesavealpha($img,true); przed copy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zadziałało, wielkie dzięki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:56 |