![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem skrypt wyświetlający mapę do gry.
I wszystko działa dobrze ale gdy mam np. 3 rekordy w bazie to porównuje tylko pierwszy rekord i wyświetla info wiocha!. Wiadomo dlaczego. I teraz moje pytanie jak mogę dostosować ten skrypt by porównywało więcej niż 1 rekord ? Stworzyłem jeszcze jedną wersję tego skryptu.
Ale i ona mnie nie zadowala. Ponieważ wyświetla tyle pól odpowiednio wiocha/pustkowia ile jest rekordów w bazie , a rekordy w bazie chcę tylko stworzyć dla wiosek aby nie obciążać bazy. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. PS : Ten temat był w dziale przedszkole i nikt nie odpowiedział więc daję tu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 1 Dołączył: 4.02.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz porównywać więcej niż jeden rekord to musisz drugą sekwencje if zrobić... (ale nie do końca wiem o co Ci chodzi)
Spróbuj wytłumaczyć to w inny sposób. A jeśli chcesz wyświetlać tylko wiocha to wsadź w else instrukcje break. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaż przykładowe dane z tabeli ? Ty trzymasz tam współrzędne x i y wiosek tak? skrypt porównuje CI jeden rekord ponieważ nie wyciągasz danych w pętli , wydaje mi się, że powinieneś najpierw w pętli pobrać wszystkie dane z bazy i zapisać je w tablicy(array) i potem sprawdzasz czy takie współrzędne znajdują się w tablicy jak tak to stawiasz wiocha
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to tak. Mam przykładowo 2 rekordy w tabeli :
id|x|y| 1 |1|1| 2 |1|3| I kod php pierwszy. Wyświetla mi to tak. 1 Wiocha ! Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 2 Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 3 Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 4 Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 5 Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 6 Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 7 Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 8 Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 1 2 3 4 5 6 7 8 I problem mam bo tylko pierwszy rekord porównuje z tabeli i wyświetla tam gdzie pasują x i y, a drugiego już nie porównuje . Czyli chcę aby w oparciu o bazę przykładowo wyświetlało tak : 1 Wiocha ! Pustkowia Wiocha ! Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 2 Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 3 Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 4 Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 5 Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 6 Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 7 Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 8 Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia Pustkowia 1 2 3 4 5 6 7 8 EDIT : tehaha możesz dokładniej ? Podać jakiś kod może ? Ten post edytował jam09 3.04.2010, 10:15:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił mniej więcej tak: (pisane na kolanie więc musisz to dostosować).
1. wyciągnął bym wszystkie rekordy z bazy i wstawił do tablicy np. w formacie x;y 2. potem sprawdzasz czy taki zestaw współrzędnych jest w bazie jak tak to stawiasz: wiocha czyli coś takiego:
Ten post edytował tehaha 3.04.2010, 10:27:16 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki bardzo.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 22:39 |