Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Problem z polskimi znakami
adam882

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Mam problem z kodowaniem znaków w wyszukiwarce.
Mianowicie mam przykładowo podstronę www.strona.pl/miejsc/Krak%F3w.html (słowo "Kraków" zakodowane w funkcji urlencode(); ),
po zaindeksowaniu przez Google, wyświetla się w liście www.strona.pl/miejsc/Krak%F3w.html , lecz najeżdżając na link w wyszukiwarce i klikając na niego tworzy się: www.strona.pl/miejsc/Krak& 65533;w.html
(zrobiłem spację pomiędzy & i 6, gdyż powodowało to błąd w wyświetleniu - normalnie link widnieje bez spacji) .
W dodatku link w pasku przeglądarki wygląda tak: www.strona.pl/miejsc/Krak& %2365533;2.html.
Kodowanie strony mam ustawione na: iso-8859-2. Mógłby mi ktoś pomóc?

Ten post edytował adam882 3.04.2010, 08:55:09
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
Pawel_W

-----

zobacz jak to jest zrobione w większych serwisach, jak np. wikipedia - tam znaki specjalne są zamieniane na ich polskie odpowiedniki albo _

i tak w ogóle to chyba nie czytałeś żadnego kursu bo w prawie każdym jest napisane, że nazwy plików powinno się robić bez znaków diakrytycznych i większości specjalnych...
+Quote Post
Stef@n

-----

Nie wiem czy to idzie z kodowaniem strony, nie miałem nigdy takiego problemu. Dziwne dla mnie jest w ogóle to że używasz do nazewnictwa plików polskich znaków! Nie stosuje się tego!
+Quote Post
adam882

-----

Chciałem wprowadzić taką odmienność. Czyli najlepszym odpowiednikiem będzie przykładowo: www.strona.pl/miejsc/Krakow.html ?
+Quote Post
gothye

-----

Chciałem wprowadzić taką odmienność. Czyli najlepszym odpowiednikiem będzie przykładowo: www.strona.pl/miejsc/Krakow.html ?

oczywiście ,z bardzo ważnego powodu , rooty googla lepiej przyswajają tego typu linki

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:19