![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Przejdę do sedna. Funkcja w advAJAX zwraca mi obj.responseText w którym jest tabela. Kazda komórka ma tło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Teraz, jak przyspieszyc wczytywanie tego tła (nie mówcie żebym sobie szybsze łącze załatwił (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) ). Czy poprzez zrobienie klasy w css: #tla { background-image:url('link_do_img'); background-image:url('link_do_img2'); background-image:url('link_do_img3'); background-image:url('link_do_img4'); background-image:url('link_do_img5'); } i wrzucenie diva o display:none z id='tla' cos uzyskam ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Z góry dziękuję za odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował wizard144 2.04.2010, 18:46:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 1 Dołączył: 4.02.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli otrzymujesz to za pomocą ajaxa to nie przyśpieszysz.
Pierwszy pomysł to za pomocą stylów. To może trochę przyśpieszyć. Drugi pomysł to ustawienie tej tabeli jako niewidocznej (visible="none"). A następnie otrzymanie za pomocą ajaxa funkcji która ustawi tą tabele na widoczną. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabela jest pobierana z bazy danych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) no cóż. To dzięki. Moze ktoś jeszcze coś napisze a jak nie to trudno (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 15.11.2007 Skąd: Nowogród Bobrz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabelę możesz sobie pobierać z bazy, ale obrazki lepiej z plików. I teraz jeśli tych obrazków jest określona ilość, to najpierw na stronie załaduj je wszystkie do niewidocznego div'a (albo inną metodą zrób preloading) a potem jak będziesz przypisywał je jako tło do tabeli, to będą już w pamięci przeglądarki więc będzie szybko.
Gorsza sprawa jeśli to ma być naprawdę dynamiczne wczytywanie grafiki (czyli za każdym razem obrazek tła będzie inny, np. generowany w php) - wtedy przyspieszyć się za bardzo nie da. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 13 Dołączył: 12.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat I teraz jeśli tych obrazków jest określona ilość, to najpierw na stronie załaduj je wszystkie do niewidocznego div'a Z tego, co zdążyłem zauważyć, FF na przykład nie ładuje niepotrzebnych obrazków, czyli jeśli jest tło wrzucone w niewidocznym divie, nie ładuje go. http://www.javascriptkit.com/javatutors/image3.shtml |
|
|
![]()
|
|
Wiecie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzięki ale już sobie poradziłem.
Załadowałem całą tabelę do diva z overflow:hidden; a potem ustawiłem getElement....style.margin: ; i tu przesunięcie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wszystko smiga a tabela laduje sie tylko raz (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) Dzięki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:22 |