![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapewne wielu z nas miało swego rodzaju kryzys przy PHPowaniu, gdy patrząc na kolejną linijkę kodu rozpoczynającego sie od <?php mamy ochotę się postrzelić. To chyba swego rodzaju kryzys wieku średniego, gdy człowiek zauważa że PHP nie jest już taki łał, że jest suchy, że w sumie nadaje się tylko na web'a, nieraz otoczenie pracownicze (programiści Javy) patrzą na nas z wyższością bo niby programujemy w języku wannabe programmers.
Osobiście próbowałem podejść do Javy jako języka dla przyjemności, ale nie przyjęło mi się to za dobrze, to w sumie prosty język ale żeby coś napisać fajnego trzeba przejść prze prawdziwą dżunglę. Na dodatek otoczenie super mega wypas programistów Javy raczej nie sprzyja chęci robienia tego co oni, toteż szukałem dalej. Pomyślałem nad dziadkiem C, w którym się zakochałem, ale który za często nie wybacza, a prostych programów w tym się pisać za szybko nie da (każda biblioteka jest napisana przez kogoś z własnym pomysłem, przez co przejście przez zwykłe parsowanie XMLa bywa czasem piekłem). Trzeba więc było iść dalej, na mojej drodze pojawił się Python i Ruby, języki IMHO fajne, ale strasznie mnie odstraszające swoim tabo'wym zapisem, na dodatek jakoś nie widziałem w nich tego czegoś. Składnia ogólnie przyjazna, ale społeczność jakoś mi mniej odpowiada, czułem jak gdyby wszyscy wołali "patrzcie piszę w pythonie, jestem super", inna sprawa że wydajność tych języków jest dla mnie dość mała wg mnie (nie po to pisałem Exty w C dla PHPa żeby przechodzić na nowy wolny język). Innymi słowy dalej stałem w miejscu. Pewnego dnia łażąc po necie w trakcie służbowej kawki natknąłem się na opis języka Scala, oczywiście rozbawiony zadałem sobie pytanie po cholerę ktoś pisze o takich historycznych językach przecież to ta sama grupa co Ada, Smaltalk, Lisp, Ocaml czy Scheme. To był największy błąd merytoryczny w moim życiu ![]() Okazało się że Scala to jeden z najnowocześniejszych i obecnie najprężniej rozwijających się języków (w odniesieniu do historycznego wzrostu programistów Scali). Na dodatek stworzony w 2006 roku! Co sprawia że należy do najnowszych! Ponieważ jest to język funkcyjny a nie imperatywny pierwsza próba ognia bywa cieżka.. ale gdy zobaczyłem semantykę tego kodu... poczułem że znalazłem swoje Shangri-La. Kod object HelloWorld2 { def main(args:Array[String]) = { var greeting = "" args.foreach(arg => greeting += (arg + " ")) if (args.length > 0) greeting = greeting.substring(0, greeting.length - 1) println(greeting) } } Nie muszę mówić że nie jest to język dynamicznie typowany - NA SZCZĘŚCIE! Szlag człowieka trafia jak koderzy nie wiedza nawet co będzie w tej zmiennej w PHPie, a jeśli ktoś nie wie czym jest String, Float czy Nadbudowane na nich typy to niech wraca do szkoły, albo zostawi programowanie w spokoju. Jest do tego nawet Framework Web + oczywiście wszystko co ma java - a dokładniej jej biblioteki a nawet język, bo drodzy państwo jest to dialekt dla JVM (wkrótce dla .NET też). Nazywam ten język mniej upierdliwą javą, która jest mądrzejsza, bezpieczniejsza (zbudowana została mniej wiecej w tym celu) i sprytniejsza, o SCALowalności nie wspominam ![]() Naprawdę polecam, co do użytkowania tego języka prze jakikolwiek portal to polecam poczytać o rozwiązaniu problemów wydajnościowych Twittera. Byłbym naprawdę zachwycony gdyby Polska stała się Bastionem dla tego języka, albo przynajmniej siedzibą dobrych samurajów ![]() Pomocne Linki: http://www.scala-lang.org/ http://www.codecommit.com/blog/scala/scala...refugees-part-1 -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
-------------------------------------- Portal Literacki: ( |||------- ) 30% |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Stary skąd ty ten tekst skopiowałeś? Bo dla mnie wygląda to na istny spam.
Tym bardziej potwierdza to żałosny trick marketingowy Cytat Na dodatek stworzony w 2006 roku! Co sprawia że należy do najnowszych! Został stworzony w 2001 roku http://www.scala-lang.org/node/239 w 2004 upubliczniony I kolejny Cytat o SCALowalności nie wspominam smile.gif bo ma to w nazwie. SnoopDog też ma w nazwie psa a tak słodki nie jest. Ten post edytował wookieb 2.04.2010, 12:13:51 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wersja obecna czyli 2.x została wydana w 2006 roku, a to zupełnie inna wersja od 1.x
Stary skąd ty ten tekst skopiowałeś? Bo dla mnie wygląda to na istny spam. Tym bardziej potwierdza to żałosny trick marketingowy Taa uważaj, za chwile zrobie chwyt matetingowy dla C ![]() SnoopDog też ma w nazwie psa a tak słodki nie jest. Jednym z celów utworzenia tego języka jest właśnie skalowalnośc, dlatego tez nadano mu taka nazwe, to coś jak z Assembly Language -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie, to kolejna siszarpowata nakładka na javę.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
darko ale gdzie ty tam widzisz chociażby naleciałość Javy czy C# to jezyk funkcjonalny i ciężko nazwać to nakładką bo takim tokiem rozumowania sama Java jest nakładką na Jave bo działa na tej samej zasadzie. Jedyne co łaczy Jave z Scala to JVM, wiec to co najlepsze.
-------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jvm to nie jedyne, co łączy javę ze scalą. Poza tym nie zgodzę się, że python jest wolny lub wolniejszy od rozwiązań opartych o jvm, bo jest szybszy. Dodatkowo jvm sama w sobie jest powolna, ale to koszt przenośności kodu, jaki trzeba ponieść.
Ten post edytował darko 2.04.2010, 13:16:32 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 258 Pomógł: 17 Dołączył: 22.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat (...)nieraz otoczenie pracownicze (programiści Javy) patrzą na nas z wyższością(...) bo są wyżsi ![]() A poważnie, dzięki za info, ale zrób może jakieś szybkie porównanie, co może być interesującego: - uperdliwość instalacji 'niezbędnego softu' - wiadomo php potrzebuje bazy, php i jakiegoś serwera, a co ze scala? - czas nauki i tworzenia aplikacji (powiedzmy ze prostego bloga w zendzie postawisz w pol dnia, w railsach w 6h, a w django w 4) - coś o community - jak masz problem z php to na php.pl często uda się znaleźć rozwiązanie, czy scala.pl już działa? - gotowe rozwiązania - 4lata po wydaniu wersji 2x jakieś fora, cmsy, sklepy, wordpresy w scali powinny być już chyba dostępne -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No ostatnio glosno o scali w necie niedawno byl watek na goldenline: http://www.goldenline.pl/forum/jezyki-skryptowe/1562584
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Są do tego generatory, fw formularzy, walidacji, czy
Są do tego generatory, fw formularzy, walidacji, cache, orm itp? IMO, to jak przyjdą z czymś w rodzaju SF, Zenda, to można w ogóle zerknąć do manuala ![]() Chyba tylko Railsy są jakąś alternatywą hehe, ale i tak już są w tyle ![]() Poza tym - mi też to wygląda na jakiś spam ![]() -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz na wielordzeniowych procesorach, języki funkcyjne są kozackie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak jesteśmy przy funkcyjnych to nie lepiej wybrać język z 2009 roku ;P np. F#
|
|
|
![]()
|
|
bo są wyżsi ![]() A poważnie, dzięki za info, ale zrób może jakieś szybkie porównanie, co może być interesującego: - uperdliwość instalacji 'niezbędnego softu' - wiadomo php potrzebuje bazy, php i jakiegoś serwera, a co ze scala? - czas nauki i tworzenia aplikacji (powiedzmy ze prostego bloga w zendzie postawisz w pol dnia, w railsach w 6h, a w django w 4) - coś o community - jak masz problem z php to na php.pl często uda się znaleźć rozwiązanie, czy scala.pl już działa? - gotowe rozwiązania - 4lata po wydaniu wersji 2x jakieś fora, cmsy, sklepy, wordpresy w scali powinny być już chyba dostępne Jest framework napisany w Scali - lift jest też książka o nim wydana przez Apress - Exploring Lift. Była też wtyczka do Eclipse IDE (ale coś link nie działa), dla Netbeans też jest oraz dla windowsowego IntelliSense (autocompletion). Ogólnie jest 8 książek o Scali, ich lista dostępna jest tutaj. Jest też alternatywny projekt testowania jednostkowego rehersal Ciekawostka: tutaj jest kod interpretera brain fucka napisanego w Scali. Ogólnie coś tam się dzieje z całym projektem pod tytułem Scala. -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolega Luke_Star popadł chyba w chwilową fasynację. Spokojnie, to minie po przeczytaniu pierwszej ksiązki o Scali
![]() ![]() Kod 1.to(10) można zapisać jako 1 to 10 czyli żeby wyświetlić tanie produkty, można napisać np takie coś Kod products filter (_.cena < 100) foreach println Z jednej strony możemy ładnie zmniejszyć kod, dając logikę na pierwszy plan. Z drugiej strony boję się ile stron będą miały coding standards w firmach ![]() ![]() Co do szybkości/powolności JVM nie będę się wypowiadał, bo przecież PHP, Python czy Ruby jest wielokrotnie wolniejsze od Javy, a i tak odnioszą sukcesy w programowaniu webowym. Czy to będzie następne C, C++, Java czy C#? Raczej nie, ale może być kolejnym Rubym ![]() ![]() Są do tego generatory, fw formularzy, walidacji, cache, orm itp? IMO, to jak przyjdą z czymś w rodzaju SF, Zenda, to można w ogóle zerknąć do manuala ![]() Można bez problemu korzystać z rzeczy napisanych w Javie. Jest jeden framework, ale narazie nie zrobił na mnie pozytywnego wrażenia, zobaczymy dalej no i szykuje się nowa wersja. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ogole nie wiem skad pomysl, ze Scala moglaby byc jakims "nastepnikiem" dla koderow PHP. Raz, ze jezyk mocno wiszacy na funkcyjnosci (czyli cos odleglego od PHP), a takze uzywajacy JVM plus cala java jako taka. To juz rownie dobrze moznaby wskazac na Groovy i stworzony w nim framework Grails.
-------------------- "Człowiek dążący do swego celu może być skuteczny tylko w przypadku, jeśli każdą minutę swego życia wykorzysta z maksymalną korzyścią dla osiągnięcia zaplanowanego celu. Jeśli stworzył dla siebie system kar i karze sam siebie za każdą zmarnowaną minutę. Człowiekowi w zupełności wystarczą 3-4 godziny snu, cały pozostały czas może być wykorzystany dla osiągnięcia upragnionego celu." -- Wiktor Suworow
Java devBlog KulturalnyChlebik |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jaksie komus znudzi php to polecam Python'a i C# super sprawa i obydwa moga zastapic php jesli chodzi o webmasterke.
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Napisałem ten temat bo Scala wg mnie jest oryginalna i inna, taki swego rodzaju odrdzewiacz mózgu po wielotygodniowym klepaniu w phpie, rubym czy pythonie. Dla mnie to język w którym pisze bo samo pisanie w nim sprawia mi radość. W żadnym wypadku nie chcę typować Scali jako następce dla PHPa czy Javy, nie ta liga nie ten target, Scala nie ma zaplecza, nei ma ogromnego community, nie wspiera jej żadna firma ale dzięki temu sprawia wrażenie "dziewiczej". Dla mnie ten język sprawia że wynajdywanie koła od nowa ma jednak odrobine sensu i piękna.
Po odpowiedziach widzę, że większośc uznało że promuję Scalę na następny szpadel robotniczy internetu, ta zaś wg mnie jest zbyt ładna do takiej roboty, bardziej skłonny byłbym nazwac ją tworem dla sztuki użytkowej. Nie wiem jak wy chłopaki ale ja programowanie uznaję za sztukę a nie tępe napierdzielanie kodu do jakiegos projektu. -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie wiem jak wy chłopaki ale ja programowanie uznaję za sztukę a nie tępe napierdzielanie kodu do jakiegos projektu. No ale to jest po prostu klepanie kodu celem uzyskania jakiegoś zamierzonego efektu... żadna w tym sztuka - rzemiosło i owszem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaksie komus znudzi php to polecam Python'a i C# super sprawa i obydwa moga zastapic php jesli chodzi o webmasterke. Ale tu chodzi o inne podejście do programowania. PHP, Python, C# są jezykami imperatywnymi a Scala czy F# są jezykami funkcyjnymi i inaczej się podchodzi do zadań w tych dwóch pradygmatach. Niektóre rzeczy nie da się prosto zastosować w programowaniu imperatywnym tak jak w funkcyjnym, ze względu na ich naturę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lekko odkopię temat
![]() Ostatnio, czytając na internecie, znalazłem tą Scalę. Wygląda bardzo fajnie, myślę, że wykona w niej pewien projekt, który miał być w Javie (taki download ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co tutaj wyczytałem,to Scala diametralnie różni się od PHP czy C# więc jak u niej z obsługą takich technologi jak CSS,JQ,Ajax czy curl ,co z obsługą baz danych nie mówiąc już o browserach?
![]() Nie wiem ,patrząc na manual nie zauważyłem żadnego przykładu dotyczącego jakiegoś html'owego tagu,jakieś przykłady z inputem ,textboxem itp..Czy ten język w ogóle wspiera Html? ![]() Nie chcę tego języka krytykować bo go dobrze nie znam,ale jakbym miał go porównywać z językiem c#,czy PHP ,to tak jakbym porównywał: C++ z turbopascal'em też ma scale w swoim członie,miłego programowania życzę. Ten post edytował Rid 17.06.2011, 23:38:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:25 |