![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam.
chciałbym napisać taką wyszukiwarkę, jak są na forach, czyli: jak napiszę call of duty 2 to odetnie słowa które mają mniej niż 4 znaki zostanie: call duty i teraz zadaje zapytanie do mysql aby wyszukała rekordów zawierających słowa call i duty, w jakieś tam podanej tabeli. z od dzieleniem wyrazów zawierających min 4 litery to sobie poradzę. mam problem z tym, jak zadać zapytanie aby za jednym razem szukało dwóch wyrazów bo jak napiszę: %call%duty% to wyszuka mi wszystko co zawiera call i duty jednocześnie. a jeśli najpierw %call% a potem w kolejnym zapytaniu %duty% to wyrzuci mi mi 2 razy call i potem będę musiał jakoś kombinować aby pousuwać takie same rekordy. i jeszcze jedno bo chce żeby były wyszukiwane rekordy zawierający wyrazy, bo jak napiszę %duty% to mozę mi wyskoczyć bdfdutyad, to w tym przypadku wystarczy tylko % duty % ? to ma być wyszukiwarka do takie mojej strony. o czymś zapomniałem co powinno być w normalnych wyszukiwarkach takich jak np. na forach? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zainteresuj się wyszukiwaniem pełnokontekstowym FULL TEXT SEARCHING
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a byś mógł podać jakiś przykład?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Wszystko masz opisane tutaj, włącznie z przykładami
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/fulltext-search.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
napisałem taki coś
i nie działa. co jest nie tak z tym zapytaniem? |
|
|
![]()
|
|
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki
Rada dla innych, jeśli ktoś odeśle was do powyższego tematu to nie obrażajcie się czy co, tylko przeczytajcie, POMOGŁO jeszcze raz dzięki EDIT: A jak zrobić, żeby wyszukiwało od 3 a nie jak standardowo 4 znaków? oraz, czy jest możliwość sortowania automatycznego według trafności czyli jak w bazie mam rekord "call of duty" oraz "call" to przy zapytaniu 'call of duty' to wyskoczy mi call of duty, a nie jak teraz to co ma najmniej znaków czyli call Ten post edytował pala2222 26.04.2010, 09:13:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:28 |