![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 21.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Nie wiem za bardzo w jaki sposób zwrócić zmienną z funkcji, którą utworzyłem. Próbowałem wstawiać return w różne miejsca, ale jakoś mi nie wychodziło. Funkcja działa (zamiast przypisania nazwy miesiąca, miałem wcześniej echo 'jakiś mies'). Data jest w formacie 0000-00-00. Oto kod:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podałeś niekompletne dane
Tą linijkę wstaw na samym końcu funkcji, tzn po wszystkich ech'ach, if'ach itp, przed nawiasem klamrowym kończącym funkcję, ponieważ instrukcja return skończy działanie funkcji i nic co było pod nią już się nie wykona Musisz też podać wartość default w swichu, ponieważ kiedy miesiącem będzie np Kwiecień to zmienna $mies nie zostanie nawet zainicjowana i posypią Ci się błędy Poza tym zmień nazwę funkcji, ponieważ funkcja "data" już istnieje w php (np na podaj_date()) Ten post edytował zend 1.04.2010, 16:39:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 21.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Return mam przed ostatnim nawiasem. Default dodałem (choć mój miesiąc w testowanym przypadku to marzec). Zmieniłem nazwę funkcji i nadal nic.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jednak bez zmiany nazwy też by się obyło ![]() |
|
|
![]()
|
|
Hmm, myślałem, że za pomocą return mogę zwrócić wszystko w formie takiej, jakiej jest w funkcji - return $coś, da mi $coś w całym skrypcie. Fakt faktem, wyciągnąłeś dane z funkcji, więc dzięki
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:59 |