![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam w domku dobrego della. Chciałem tam postawić linuxa. Ale jest problem. Po pierwsze nie wiem jaki. Myślałem o Mandrivie. Po drugie, mam tam podłączony skaner wraz z drukarką który jest udostępniany całej domowej sieci. Do skanera potrzebne są osogne stery, gdyż Windows tego nie dźwigał. Czy na linuxie nie będzie problemów z udostepnieniem tych urządzeń i skanowaniem dokumentów (oprogramowanie)? Po trzecie użytkownicy. Na tym kompie najczęściej siedzą maluchy. Jeden 13, 9 i 7 lat. Nikt nie zna się na komputerach. Zero pojęcia. Nawet w Windowsie sobie nie radzą ![]() Reasumując: jaka dystrybucja Linuxa nada się na moje potrzeby? -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 6 Dołączył: 22.10.2007 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze byc mandriva albo moze lepiej jakies ubuntu ?
jesli chodzi o drukarke to jest 'cups', czyli serwer druku ktory bez problemu udostepnisz pod sambą a do skanera jest sane i xsane A jesli chodzi o reszte to nie wiem czy dla takich maluchow bedzie to dobre :] -------------------- Zobacz i pośmiej sie na ifixed.it
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli np. Ubuntu 9.1 Karmelkowy Koliberek?
A jest jakaś instrukcja prosta do udostępniania drukarek? A jeżeli jest to urządzenie wielofunkcyjne, czy to wszystko będzie poprawnie działać? -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zielony Mint, bazuje chyba też na Debianie, w dodatku kompatybilny z Ubuntu, korzysta z jego repozytoriów.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 6 Dołączył: 22.10.2007 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli np. Ubuntu 9.1 Karmelkowy Koliberek? A jest jakaś instrukcja prosta do udostępniania drukarek? A jeżeli jest to urządzenie wielofunkcyjne, czy to wszystko będzie poprawnie działać? musisz skonfigurować cups-a i sambe, tutaj nie orientuje się czy są jakieś narzędzia do wyklikania tego w Ubuntu czy w innej dystrybucji, poszukaj w sieci jakiegos tutoriala, duzo tego jest, to wcale nie jest takie trudne. czy będzie działać. Raczej tak, najlepiej się upewnić wchodząc na strony projektów cups i sane i sprawdzić czy Twoje urządzenie jest obsługiwane. Ten post edytował morgan 1.04.2010, 13:41:34 -------------------- Zobacz i pośmiej sie na ifixed.it
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo znaleźć działające sterowniki pod Windowsem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj Ubuntu - na dniach pojawi się nowa wersja 10.04. Aktualnie u siebie mam 9.10 i urządzenie wielofunkcyjne działało od razu po podłączeniu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mandriva lub Ubuntu
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieci nie powinny mieć żadnego problemu z obsługą.
Sam korzystam z Ubuntu od 3-4 lat (mam w tej chwili 15), i wszystko jest bardzo intuicyjne. Przeżuciłem się z Windowsa XP, i nie było większych problemów. Drukarka te działa bez problemu. Zarówno udostępnianie, jak i korzystanie z udostępnionej przez Windowsa. Spokojnie można obejść się bez korzystania z konsoli, a w internecie jest mnóstwo HOW-TO i poradników jakby coś. I trzeba dawać od małego Linuxy żeby nie zdążyły się przyzwyczaić do Windy... ;-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@pawel.ad idź precz zarazo i heretyku
![]() A co powiecie o SUSE ? Miałem kiedyś 10 i poziom mojego zdenerwowania z powodu tego że jednak nie wszystko można było wyklikać i co chwile siał błędami spowodował pogłębienie urazu do produktów innych niż jedyna słuszna marka. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co powiecie o SUSE ? Miałem kiedyś 10 i poziom mojego zdenerwowania z powodu tego że jednak nie wszystko można było wyklikać i co chwile siał błędami spowodował pogłębienie urazu do produktów innych niż jedyna słuszna marka. OpenSUSE jest bardzo fajną dystrybucją. Nie sądzę żeby były tam problemy ze sterownikami, i zarazem można tam wszystko ładnie wyklikać za pomocą YaST'a. Jednak open SUSE jest nie zbyt wydajną dystrybucją, a u mnie na komputerze się porostu zacinał jak cholera. Dlatego polecam Mandrive na której sam siedzę. Tutaj również możesz wszystko wyklikać dzięki "panelu sterowania". Ewentualnie Ubuntu, jednak tam będziesz się musiał trochę pobawić z konsolą i plikami konfiguracyjnymi. <offtopic> Cytat @pawel.ad idź precz zarazo i heretyku Osobiście chwiałbym zobaczyć dziecko śmigające na Linuksie, które wchodząc na Windowsa by zareagowało tak jak teraz inni reagują na Linuksa ![]() </offtopic> -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 15.11.2007 Skąd: Nowogród Bobrz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest parę dystrybucji ukierunkowanych na dzieci. Teraz mi się kojarzy tylko Qimo (http://www.qimo4kids.com) oparta na Ubuntu. Ale w sumie to różni się tylko tym, że ma poinstalowanych trochę programów zabawowo-edukacyjnych, no i jakieś tapety/motywy.
A jeśli chodzi o użytkowanie to stawiam tezę, że dla niedoświadczonych użytkowników linux będzie lepszy (trudniej coś popsuć, o ile oczywiście nie będzie uruchamiany na koncie roota ![]() ![]() I nie mówcie, że 7 i 9 latek, to są maluchy i że nie radzą sobie z komputerem. Moja córa kończy 4 lata za parę dni i od jakiegoś roku śmiga na laptopie aż miło (touchpada obsługuje bieglej niż ja, bo ja tego w ogóle nie ruszam jak nie muszę ;P). Jak chce sobie włączyć grę to zminimalizuje wszystko co jest otwarte, potrafi włączyć grę, firefoksa, włączy stronę z gierkami flashowymi albo mini-mini (wie, jaką literę pierwszą wpisać w adresie a strony są w historii zapamiętane i po ikonce poznaje). Dzieciaki szybko takie rzeczy łapią ![]() -------------------- Efemental.pl - nasz punkt słyszenia :: recenzje :: tylko metal!
Opensource'owy klon Cantra: http://github.com/magnax/Simtr |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:13 |