![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam! mam problem z działaniem strony pod przeglądarką IE, a mianowicie tabelka umieszczona wewnątrz diva rozciąga go w szerz, a po za tym wyświetlana jest na samym dole diva. efekt jaki chce osiągnąć, i otrzymuje go w firefoxie, wygląda następująco:
(IMG:http://img337.imageshack.us/img337/2483/33169284.jpg) natomiast w IE rozjeżdża się to tak: (IMG:http://img535.imageshack.us/img535/7646/40278479.jpg) mój kod css wygląda następująco: div przechowujący zawartość:
oraz tabela
Ten post edytował dawidoff86 1.04.2010, 11:24:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przydałby się do tego jakiś HTML, bo tak to możemy myśleć i myśleć, a nic nie wymyślimy. Jedyne co mnie w Twoim css-ie zastanawia, to width: 100%; dla table.thead i td.grupa2. Zapis width: 100%; oznacza "niech element ma szerokość równą szerokości elementu nadrzędnego, który również ma ustawioną szerokość", jeżeli zatem żaden element nadrzędny nie ma ustanowionej szerokości, to wtedy bierze się szerokość strony.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 4 Dołączył: 9.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie dasz rady zrobić tak, żeby przy jednym kodzie i jednych stylach strona wyglądała tak samo w ie oraz pozostałych przeglądarkach jednocześnie. najlepiej jak dodasz ten kod pomiędzy znacznikami <head></head> i zrobisz oddzielnie style dla ie i dla pozostałych przeglądarek.
Od razu informuje, że taki skrypt jest tylko do IE, pod operą google chrome, mozilla strona powinna wyglądać tak samo przy jednych stylach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobrze, ale jak zrobić żeby właśnie pod IE się tak nie rozjeżdżała, bo nie mam już pomysłów (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie dasz rady zrobić tak, żeby przy jednym kodzie i jednych stylach strona wyglądała tak samo w ie oraz pozostałych przeglądarkach jednocześnie. najlepiej jak dodasz ten kod pomiędzy znacznikami <head></head> i zrobisz oddzielnie style dla ie i dla pozostałych przeglądarek. Od razu informuje, że taki skrypt jest tylko do IE, pod operą google chrome, mozilla strona powinna wyglądać tak samo przy jednych stylach.
da się, są wyjątki, ale w większości przypadków da się znaleźć obejście, wystarczy po prostu na bieżąco monitować efekt co do kodu, to jeżeli ustawisz width: 100% i dodasz do tego padding-left: 5px; to width wyjdzie ci 100% + 5px, więc trochę za dużo... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 3 Dołączył: 8.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokombinuj z długością tabeli, spróbuj usunąć margin dla tabeli, ustawic kilka atrybutów, ustawić position dla nadrzędnego diva, po prostu musisz kombinować, nie ma jednego przepisu na wszystko.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 4 Dołączył: 9.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najprościej będzie Ci zrobić tak jak napisałem wcześniej, po prostu nowy styl tylko do IE, oszczędzi Ci to nerwów i czasu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:55 |