![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jako ze jestem cienki bolek z js'a prosze o pomoc ![]() mam cos takiego Kod <select name="1"> <option>-Wybierz-</option> <option>Wybor 1</option> <option>Wybor 2</option> </select> I teraz mam druga liste ale chce by dzialala w taki sposob: Jezeli w select =1 wybrano opcje Wybor 1, lista wyglada tak Kod <select name="11"> <option>-Wybierz-</option> <option>Wybor 1 -> 1</option> <option>Wybor 1 -> 2</option> </select> natomiast jezeli w pierwszej liscie wybrano opcje Wybor 2, lista ma wygladac tak: Kod <select name="21"> <option>-Wybierz-</option> <option>Wybor 2 -> 1</option> <option>Wybor 2 -> 2</option> </select> Jak to zrobic ? ![]() Prosze o pomoc ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie atrybuty value do <option />?
Ogólnie możesz ukrywać i wyświetlać dany <select /> (CSS: display) po zdarzeniu onchange. Tylko należy się zastanowić czy aby na pewno chcesz mieć inne name dla różnych podwyborów bo to może potem komplikować kod po stronie serwera. -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znalazlem cos takiego
Kod http://www.mattkruse.com/javascript/dynamicoptionlist1/ I mam problem aktualnie zeby zrobic PO zatwierdzeniu przyciskiem submit, tak by wartosci sie zapisywaly. Wie ktos jak to zrobic ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim to name nie mogą być takie, ponieważ według standardów name nie może zaczynać się od cyfry.
Cytat Tylko należy się zastanowić czy aby na pewno chcesz mieć inne name dla różnych podwyborów bo to może potem komplikować kod po stronie serwera. Zgadzam się. To nie tylko może, ale z pewnością skomplikuje kod po stronie serwera. Zatem name dla select-ów powinno być zawsze jednakowe, natomiast dowolnie możemy modyfikować value każdej opcji.
|
|
|
![]()
|
|
name juz pozmienialem itp ...
A jeszcze jedno pytanie zeby nie zakladac dodatkowego tematu: Jak w javascripcie zrobic cos takiego: mam Kod <select name="droga_w_zyciu"> <option name="asd1">Prosta <option name="asd2">Kreta <option name="asd3">Nieskonczona </select> I teraz pytanie jak zrobic by w zaleznosci od wyboru w tej liscie, w ponizszym Kod <input type="text"> Pojawial sie tekst wybrany przeze mnie ? Tzn jezeli droga_w_zyciu = asd1 to tekst "Wybrales Prosta Droge" jezeli asd2 to "Wybrales Kreta Droge" itd... Pomozcie prosze ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do wartości wybranego (selected) elementu masz dostęp poprzez jedną z funkcji getElementById, getElementsByTagName, getElementsByClassName, getElementsByName (jedna z tych funkcji nie działa pod IE, ale nie pamiętam która) lub poprzez DOM document.forms[0].name, gdzie name, to name pola. Przykład:
|
|
|
![]()
|
|
fajny motyw z uciekającym przyciskiem szybkiej odpowiedzi
![]() ale niestety nie do konca mi o to chodzi... potrzebuje skryptu ktory dziala na zasadzie 'if' mam cos takiego Kod <select name="droga_w_zyciu"> <option name="asd1">Prosta <option name="asd2">Kreta <option name="asd3">Nieskonczona </select> zgodnie z twoja odpowiadzia, skrypt mi wyswietli w polu, asd1 lub asd2 badz asd3. Jednak ja potrzebuje czegos dzieki czemu OKRESLE wyswietlany tekst ale nie w tagu <option> cos ala Kod if (droga_w_zyciu == "asd1") <input value="Moj tekst 1"> if (droga_w_zyciu == "asd2") <input value="Moj tekst 2"> if (droga_w_zyciu == "asd3") <input value="Moj tekst 3"> Da rade cos takiego zrobic ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Musisz więc odnieść się do elementu który chcesz zmienić i mu atrybut value ustawić w zależności od wyboru. Najprościej gdy ów element ma jakieś id. Podczas zmiany wartości w select (zdarzenie onChange) odwołasz się przez getElementById('tutaj_id_do_zmiany') i ustawisz value.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Jako ze jestem cienki bolek z js'a prosze o pomoc ![]() Gdybys to samo powiedzial mi w php, to wiedzialbym jak zrobic ale dopiero ucze sie js i nie mam zielonego pojecia jak to zrobic. "Patrzalem" juz w if...else poradnikach js ale nic mi to nie mowi ![]() add: ok pokombinowalem ![]() Kod function rewrite(source, destination) {
if(source.value == "wybierz") { var tekst = "wybierz cos"; } else if(source.value == "asd1") { var tekst = "Super"; } else if(source.value == "asd2") { var tekst = "Extra"; } else if(source.value == "asd3") { var tekst = "Zarabiscie"; } document.forms[0].txt.value = tekst; } Ten post edytował Komarek 1.04.2010, 10:57:55 |
|
|
![]()
|
|
Może to Ci rozjaśni trochę sprawę
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:41 |