![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2009 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Cześć. Mam następujący problem. MAm mniej więcej taki kod:
Niestety warunek "strpos($mail, ' ')" blokuje też znak "+". Gdy go usunę to mail zapisuje się w bazie jako xxx yyy@... a nie xxx+yyy@... Zapewne dzieje się tak bo przypisuję go do zmiennej (muszę to zrobić bo później interpretuję go w bazie danych). Czy jest możliwość "przepuszczenia" znaku + i zrobienia tak, aby nie zmieniał się on na spację? -------------------- Zapraszam na www.ciekawatechnika.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 9.11.2007 Skąd: Goleniów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale po co wymyślasz ameryke na nowo
![]() Kod $email = trim('email@email.pl'); if ( (bool)filter_var($email, FILTER_VALIDATE_EMAIL) === false ) { echo 'Nieprawidłowy adres e-mail'; } I Masz 100% lepszy efekt pamietaj filter_var występuje w PHP >= 5.2 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2009 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Zaraz przetestuję. Mam jednak pytanie po co tutaj występuje funkcja trim? Chcę właśnie aby spacje automatycznie były wykrywane jako zły mail
Niestety funkcja, którą podałeś działa nieprawidłowo. Nie interpretuje "+" jako część maila i zwraca wtedy nieprawidłowy wynik :/ -------------------- Zapraszam na www.ciekawatechnika.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Niestety funkcja, którą podałeś działa nieprawidłowo. Nie interpretuje "+" jako część maila i zwraca wtedy nieprawidłowy wynik :/ i tu się mylisz, funkcja działa prawidłowo, oczywiście z prawidłową flagą. o ile się nie myle jest ona zgodna z RFC 5322. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No dobra, mój błąd. Działa
![]() -------------------- Zapraszam na www.ciekawatechnika.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
niech google Cie prowadzi: http://www.google.pl/search?q=bool&ie=...lient=firefox-a
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:56 |