![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
chciałem zrobić na stronie za pomocą AJAXa w polu wyszukiwania opcję auto suggest. Na temat kodowania polskich znaków wiele było.. i wiele już przeczytałem.. niestety bliski jestem poddania się (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Skrypt który tutaj prezentuję nie jest moim dziełem. Dostosowałem go tylko do połączenia z moją bazą MSSQL. Wydaje mi się, że problem jest po stronie AJAXa. Bardzo proszę o pomoc. Nagłówek oczywiście rozwiązuje moje problemy z polskimi znakami:
o dziwo windows-1250 a nie UTF-8 (na którym mam krzaki). W opcji wyszukiwania mam taki dziwny problem. Przykład: Słowo szukane: MAŚĆ. Autosugestia po wpisaniu MA... pokazuje MAŚĆ ale po wpisaniu całego słowo podpowiedz znika. Kolejny przykład słowo: ŚCIANA -> autosugestia nie znajduje takiego słowa mimo, że w bazie jest. Podsumowując: Skrypt wyświetla wszystkie polskie znaki ł,ź,ć itd ale już nie wyszukuje po tych znakach.. Skrypt który wykorzystuję: index.php
script_page.php
do tego oczywiście połączenie z bazą conn.php i ajax.js
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. |
|
|
|
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków |
to co dostajesz od AJAX'a prze konwertuj za pomocą: iconv.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie za bardzo pomaga (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Robię: i teraz gdy wyszukuję wpisując literę Ś mam wynik => ĺ› Zapewne taka też zmienna podstawiana jest do $query i SELECT nic nie zwraca (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Próbowałem już wiele kombinacji kodowania znaków w iconv i nic... Jakieś sugestie? |
|
|
|
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków |
a co to za dziwne TRANSLIT?
|
|
|
|
|
|
|
|
Z manuala..
ale to tylko przykład.. robię też np: i wynik taki: ą => ä… ś => ĺ› ć => ä‡ ł => ĺ‚ (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
|
|
|
|
bo kolejność powinna być taka:
kodujesz stringa z Windows-1250 na UTF a później to co dostaniesz od AJAX'a w UTF kodujesz na Windows-1250. no chyba że jeszcze w czymś innym jest problem. i jakbyś mógł zamieścić to gdzieś na jakimś serwerze żeby sobie pooglądać. |
|
|
|
|
|
|
|
Nie za bardzo mam jak.. serwer jak i bazę danych mam po stronie sieci korpo..
Wywaliłem teraz całkiem kodowanie.. wyrzucam w autosuggest czyste dane.. teraz wszystkie polskie znaki mam widoczne jako "?" Dziwne jest to, że jak tylko wrzucę nagłówek:
to wszystkie znaki polskie mam prawidłowo wyświetlane.. ale szukam np słowa: maść -> i jest ok, prawidłowo sugeruje, prawidłowo rozpoznaje ść, wpisując maść widzi pl znaki natomiast słowo: ściana -> nie znajduje, nie daje żadnej sugestii do słów rozpoczynających się od polskich znaków śćźłż itd.. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
a mi wyskakuja bledy w tym skrypcie. nie wiem, moze cos z kodowaniem jest nie tak jak wklejam ajax.js
Kod missing; before statement @end @*;\n w linii 24 ciekawy jestem jak to dziala i chcialem uruchomic. cos zle robie? przerobilem baze na swoja mysql ale to raczej blad nie po stronie bazy tylko cos zle ze skryptem |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 18:00 |