![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 1 Dołączył: 7.06.2009 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Właśnie projektuje aplikacje. Aplikacja składa się z '2 części': dla admina i dla zwykłego usera. Powinno to wyglądać tak: plik login.php (przykładowy brany z neta)
Potrzebuje to przerobić tak aby działało następująco: user wpisuje login i hasło, skrypt sprawdza login jeżeli wpis uprawnienia przy danym loginie = admin skrypt tworzy sesje 'admin' jeżeli = user skrypt tworzy sesje 'user'. Tak abym mógł zabezpieczyć wszystkie pliki tzn: if (sesja = admin) { tresc } else twoja sesja wygasła... jestem zielony z sesji wiec proszę o pomoc.. Ten post edytował zomb 30.03.2010, 18:46:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 1 Dołączył: 22.11.2007 Skąd: lbn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przerób sobie moje dzisiejsze wypociny. Przykład z neta tylko przerobiony na moje potrzeby.
Tarez żeby na przykład wyswietlić coś tylko dla zalogowanych userów dajesz ifa if($_SESSION["uzytkownik"] > 0) sprawdzasz id sesji, jesli jest wieksza od 0 to znaczy ze to co tu umieścisz będzie widoczne tylko dla zalogowanych ( każdy nie zalogowany od razu ma przypisane id=0) Jeśli chchesz np zeby coś było widoczne dla tylko konkretnego usera dajesz np if($_SESSION["uzytkownik"] == 1 ) i to będzie wyswietlone tylko dla usera z tablicy którego id=1 Przeanalizuj myślęze nie jest to zbyt skomplikowany kod ;] Nie wiem jak ty tego uzyjesz ale u mnie działa tak jak sobie zaplanowalem. Dodam że część kodu z session_start() u mnie jest zamieszczone w innym pliku tak być musiało żeby dobrze działało z resztą strony.
Ten post edytował tofik1778983 30.03.2010, 19:14:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w takim przypadku sesje są dość proste w użyciu po prostu przy logowaniu ustawiasz dodatkową zmienna sesji z poziomem administracyjnym zalogowanego np.
dla usera dasz $_SESSION['user_auth_level'] = 1 , dla admina $_SESSION['user_auth_level'] = 2 , potem przy wyświetlaniu treści będzie sprawdzał tą zmienną , jeżeli nie jest ustawiona to user nie jest zalogowany, jeżeli ma wartość 1 to jest zwykłym zalogowanym użytkownikiem, jeżeli wartość 2 to jest adminem i oprócz treści dodatkowo wyświetlisz treść dostępna dla admina |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:30 |